Pad thai z arašidovo omako in hrustljavim tofujem

Brezglutenski in veganski krožnik z riževimi rezanci, ki bo poskrbel za polne in zadovoljne želodčke, ne da bi za to ves dan prebili v kuhinji!

Tistega pravega pad thaia, izvirnega in na lokaciji, žal še nisva imela priložnost pokusiti, zato se lahko opreva samo na izkušnje z evropskimi različicami jedi. Izvirno je pad thai pripravljen z riževimi rezanci, jajci, tofujem, rakci in začinjen s tamarindovo omako, ribjo omako, česnom ali šalotkami, čilijem in palmovim sladkorjem, postreže pa se z rezino limete in sesekljanimi praženimi arašidi. Priprava res dobrega pad thaia je lahko kar zapletena, čeprav se zdi jed preprosta, bistvene pa so seveda dobre in sveže sestavine. Večino sestavin za omako in dodatke se pri nas žal težje dobi oziroma samo v specializiranih prodajalnah, kar potem otežuje pripravo doma. Vendar se nam zaradi tega ni treba odpovedati jedi, le prilagoditi jo moramo sestavinam, ki jih imamo na voljo.

Sestavine

– 200 gramov riževih rezancev
– 200 gramov čvrstega tofuja
– žlica olja
– sol, poper po okusu
– 1 mlada čebula
– lonček rdečega zelja
– 1 korenček, žlica peteršilja
– 2 žlici arašidov
– sok polovice limone

Arašidova omaka
– ¾ lončka gladkega arašidovega masla
– lonček vode ali po potrebi
– 2 žlici sojine omake
– žlica agavovega sirupa
– 2 stroka česna
– žlička riževega kisa
– sok pol limone

Priprava

1. Riževe rezance prelijemo z vročo vodo in pustimo namakati 2 minuti – sledimo navodilom na embalaži za pripravo. Nato jih odcedimo, ohladimo in damo na stran.

2. Tofu odcedimo, narežemo na kocke, začinimo s soljo in poprom ter popečemo na žlici olja v vroči ponvi, da se zlato zapeče z vseh strani. Nato ga vzamemo iz ponve in damo na stran.

3. Pripravimo arašidovo omako: sestavine postavimo v mešalnik in zmeljemo do gladkega. Vodo dodajamo po potrebi, odvisno, kako tekočo omako želimo.

4. Pripravimo zelenjavo: rdeče zelje drobno narežemo ali naribamo. Korenček grobo naribamo. Mlado čebulo narežemo, sesekljamo peteršilj in zdrobimo arašide (lahko jih damo v vrečko in zdrobimo z valjarjem).
Riževe rezance zmešamo z arašidovo omako. Če je pregosta, jo zredčimo z vodo. Nato dodamo še tri četrt zelenjave, sok pol limone in premešamo.

5. Rezance razdelimo na krožnike, na vrh pa dodamo preostalo zelenjavo, zdrobljene arašide in hrustljavi tofu. Potresemo s sesekljanim peteršiljem in postrežemo.

Priporočamo še: 20 receptov z zeljem

Fotografija in recept:  Kristina Jug, Mitja Bezenšek/Vibrantplate.com

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed