Danes za kosilo: paella

Popolna zmešnjava sestavin za imenitno poletno jed.

Priprava: 10 minut, čas kuhanja: 30 minut.

Sestavine

– 4 žlice olja, čebula, peteršilj
– 2 pesti svežega stročjega fižola, 2 paradižnika
– 2 stroka česna, rdeča in zelena paprika
– po 250 g mesa perutnine in svinjskega mesa
– 1 dl belega vina, 1 l kurje jušne osnove
– 250 g dolgozrnatega riža, ki se ne razkuha
– 2 krepka ščepca žafranike (do 1 žlice)
– timijan, sol, poper, list lovorja
– 2 pesti svežega oluščenega graha
– 12 rakov – kozic ali škampov, 2 lignja
– 500 g školjk (različnih ali klapavic)

Priprava

1. Čebulo in česen drobno narežemo in stresemo v ponev. Papriki, paradižnik in stročji fižol narežemo na kocke in prihranimo.

2. Meso narežemo in dodamo v ponev k čebuli. Prilijemo malce olja in pražimo 5 minut.

3. K mesu dodamo narezano zelenjavo in naprej pražimo približno 2 minuti.

4. V ponev stresemo riž, začinimo z lovorjem, timijanom, žafranom, prilijemo vino in mešamo minuto. Nato riž zalijemo z jušno osnovo in kuhamo približno 10 minut.

5. V ponev dodamo grah in odkrito kuhamo približno 10 minut. Po potrebi prilijemo še malo jušne osnove.

6. Lignje narežemo na trakove, jih položimo na riž, dodamo pa tudi kozice in školjke ter kuhamo še največ 5 minut. Potresemo s peteršiljem, premešamo in ponudimo s kumarično solato.

Koristen nasvet: Če imate zamrznjene morske sadeže, jih prej odtalite ali pa vstavite med riž vsaj 10 minut pred koncem kuhe.

Naslovna fotografija: Krištof Koman

Preizkusite še: Najbolši recept za črno rižoto

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.