Božanska panakota z maceriranimi breskvami

Preprosta kremasta sladica iz kozarčka, s katero lahko očara prav vsak. Tudi tisti, ki so prepričani, da v sebi ne nosijo niti kančka kulinarične ustvarjalnosti.

Tako pripravljena panakota bo navdušila ljubitelje breskev. Da je nekaj posebnega, smo smetano oplemenitili z breskovim čajem, ki se sladice zelo subtilno dotakne in poveže z nadevom iz breskev, namočenih v likerju amareto. Božansko!

Sestavine za 6 majhnih skodelic

  • 250 ml sladke smetane
  • 250 ml mleka
  • 4 vrečke breskovega čaja
  • 20 g vaniljevega sladkorja
  • 5 lističev želatine
  • 3 do 4 zrele breskve
  • 20 ml amareta
  • sok polovice limone
  • 2 žlici sladkorja

Priprava

1. Smetano in mleko segrejemo ter dodamo čaj. Najbolje, da vrečke prerežemo in uporabimo le vsebino, saj se gosta smetana rada nakopiči na vrečkah, kar prepreči, da bi se čaj lepo povezal s tekočino. Počakamo 15 minut.

2. Po čaju dišečo smetano precedimo in ponovno segrejemo do vrelišča. Ogenj ugasnemo, dodamo sladkor in ožeto želatino, ki smo jo prej namočili v hladni vodi, ter pomešamo, da se razpusti.

3. Enakomerno napolnimo skodelice in počakamo, da se tekočina ohladi, nato jih postavimo v hladilnik za vsaj 3 ure ali čez noč.

4. Pol ure pred postrežbo pripravimo breskve. Olupimo jih, narežemo na majhne koščke in odložimo v posodico. Polijemo jih z amaretom, limonovim sokom ter posipamo z dvema žlicama sladkorja. Pomešamo in pustimo, da se macerirajo 30 minut.

5. Macerirane breskve razporedimo po ohlajeni panakoti, polijemo jo tudi s sokom, ki je nastal med maceracijo.

Uživajte v sladkanju!

Namig: Ljubitelji zelo sladkih sladic dodajte sladkor po okusu. Naša različica vam utegne biti premalo sladka.

Fotografija: Sonja Ravbar

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana