Danes za sladico: Panakota

V poletnih dneh si privoščimo hladno sladico iz sladke smetane, ki jo pripravimo z malinovim pirejem.

Maline so slasten sadež poletnih dni, ki si ga najraje privoščimo kar na vrtu, brez sladkorja ali drugih dodatkov. Seveda pa iz rdečih plodov lahko pripravimo številne sladice, skuhamo marmelado ali malinovec, gosti sirup za mešanje. Za zimo jih lahko spravimo tudi v zamrzovalnik. V tem primeru je najbolje, da jih zamrznemo lepo razporejene na pladnju in jih šele potemnaložimo v posodice ali vrečke. Tako bodo obdržale obliko in se ne bodo sprijele. Odlične so v sadni solati v kombinaciji z drugim jagodičjem, osvežene z limonovim sokom in okrašene s stepeno smetano.

Sestavine (za 4 osebe)

– 500 ml sladke smetane
– 50 g sladkorja
– 1 strok vanilje
– 3 do 4 lističi želatine
– 400 g svežih malin

Priprava

1. Maline stresemo v kozico in segrevamo, da postanejo tekoče. S paličnim mešalnikom zmeljemo v gladek, gost pire. Odvečen sok odcedimo.

2. Smetano zlijemo v lonec, dodamo sladkor in vaniljo ter na majhnem ognju kuhamo 10 minut. Želatino, ki smo jo namočili v vodi in potem oželi, vmešamo v smetano, da se raztopi. Vaniljev strok odstranimo in rahlo primešamo maline.

3. Nalijemo v skodelice, ki smo jih oplaknili z mrzlo vodo.

4. Postavimo v hladilnik za nekaj ur, najbolje čez noč.

5. Preden ponudimo, okrasimo s svežimi malinami in lističi melise.

Besedilo: A.K.
Naslovna fotografija: Thinkstock/ehaurylik

Preberite še: Jagodna pita z grškim jogurtom

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.