Vsi, ki imate radi paradižnik, ga morate pripraviti tudi tako

Umami okus, ki brbota pod pokrovom iz slanega piškotnega testa. Imamo vašo pozornost? Kako krasen recept!

Paradižnik pod pokrovom

  • 1,5 kg mesnatega paradižnika (narezanega na centimeter debele rezine)
  • sol, poper
  • 1,5 žličke pecilnega praska
  • pol žličke sode bikarbone
  • 200 g gladke bele moke
  • 7 g masla, narezanega na majhne koščke
  • 1,5 dl jogurta ali kefirja
  • za nekaj dobrih ščepov narezanega drobnjaka
  • 120 g sira, ki se dobro topi (najbolje čedarja)
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 6 vejic timijana
  • veliko jajce

Priprava

1. Paradižnik umijemo, odstranimo peclje in narežemo na rezine. Posolimo z žlico soli in damo na stran za 15 minut, da sol potegne iz plodov nekaj tekočine.

2. Pečico vključimo na 200 stopinj.

3. V skledi pomešamo vse suhe sestavine za testeno oblogo: pol žličke soli, poper, pecilni prašek in sodo bikarbono ter moko. Dodamo na koščke narezano maslo, jogurt (ali pinjenec ali kefir), drobnjak in polovico naribanega sira ter vse skupaj vgnetemo v ne preveč povezano testo.

4. Po 15 minutah maceriranja odlijemo odvečno paradižnikovo tekočino in rezine rahlo popivnamo s papirnato brisačko. V pekač, pomazan z oljem, jih razporedimo v enakomerni plasti in vmes posuvamo z osmukanim timijanom. V pečici pečemo 15–20 minut, dokler v pekaču ne začnejo nastajati mehurčki.

5. V tem času testo zvrnemo na delovno površino in ga gnetemo, ampak ne preveč zagnano, še manj dolgo: le 2–3 minute. Testo nato na debelo razvaljamo (2 cm) in z manjšim kozarčkom izrezujemo iz njega kroge, kot nekakšne slane piškote.

6. V tem času bi moral biti paradižnik pečen. Nekoliko ga še stisnemo s kuhinjsko lopatko, da dobimo enakomeren sloj, nato ga posujemo s preostalo polovico sira ter po njem razporedimo testene piškotke. Med njimi puščamo nekaj prostora, ker bodo narasli.

7. V skodelici celo jajce stepemo z žlico vode in pomažemo testo ter vrnemo v pečico. Pečemo, dokler niso slani piškotki zlato rjavi in trdni na dotik, največ 20 minut.

8. Pred postrežbo naj se jed še kakih pet minut ohlaja.

Priporočamo tudi: To pa je presenečenje: preden kumare uporabite v solati, z njimi naredite to

Priprava: Neli Selan in Lea Sterle/Kult316 BIC Ljubljana
Fotografije: Sonja Ravbar

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana