Danes za kosilo: Paradižnik s klobučki

Polnjenih paradižnikov, iz katerih kukajo gobice, se brez oklevanja lahko lotijo tudi začetniki.

Za samostojno poletno jed ali kot prilogo pripravimo polnjene paradižnike v sto in eni različici. Za pripravo izberimo enako velike, ne prezrele, da se med pečenjem ne bodo razlezli. Napolnimo jih z različnimi nadevi, na primer iz mletega mesa, zelenjave ali gob. Za bolj nasitno jed dodamo riž, kvinojo ali proseno kašo, v vseh različicah pa se zraven poda naribani sir, mocarela ali feta. Ne pozabimo na dodatke in zelišča, pri paradižniku ne moremo zgrešiti s česnom, čebulo, baziliko in peteršiljem. Z lepo pripravljenimi polnjenimi paradižniki ne bomo nasitili le lačnih ust, temveč tudi oči. Pokrijemo jih s klobučkom, ki smo ga odrezali, in okrasimo s svežimi zelišči.

Sestavine (za 4 osebe)

– 8 srednje velikih paradižnikov
– 500 g šampinjonov
– 2 čebuli
– 4–5 strokov česna
– bazilika
– peteršilj
– 5 žlic naribanega parmezana
– sol, poper
– olje
– drobtine

Priprava

Paradižnikom odrežemo vrh in izdolbemo sredico. Klobučke prihranimo. Na vročem olju svetlo prepražimo sesekljano čebulo in česen, dodamo očiščene in narezane gobe in pražimo 10 minut. Dodamo sesekljano baziliko in peteršilj in potresemo z drobtinami, da nastane gosta zmes. Nadevamo v paradižnike, potresemo s parmezanom in pokrijemo s klobuki. Pečemo v pečici pri 180 stopinj približno 15 do 20 minut. Okrasimo z lističi bazilike in peteršilja.

Besedilo: A. K.
Naslovna fotografija: Thinkstock/IngaNielsen

Preberite še: Pisana ponev

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.