Paradižnikov krompir s piščancem in rožmarinom

Slastna jed.

Priprava: 10 minut; čas kuhanja: 30 minut.

Sestavine

– 4 piščančja bedra ali kosi beder brez kosti in kože
– 5–6 krompirjev
– pločevinka vloženega paradižnika
– sol, pol žličke karija, bogata vejica rožmarina

Priprava

1. Piščančja bedra razpolovimo v sklepu, odstranimo kožo in začinimo s karijem in soljo. V globlji ponvi jih hrustljavo popečemo.

2. Rožmarin sesekljamo.

3. K mesu zlijemo paradižnik iz pločevinke, solimo, začinimo z rožmarinom in pokrito kuhamo 20 minut.

4. Medtem krompir olupimo, narežemo na kocke in posebej stresemo v lonec z malo slane vode. Zavremo in krompir skuhamo do mehkega.

5. Kuhan krompir odcedimo, ga stresemo k mesu, previdno premešamo. Jed ponudimo samostojno ob zeljni solati z bučnim oljem in praženimi bučnimi semeni.

Nasvet: Vodo, v kateri se je kuhal krompir, uporabite jutri v juhi z endivijo.
Naredimo vnaprej: Brez skrbi – jed skuhajte vnaprej.
Ali veste: Da je rožmarin eno najbolj aromatičnih zelišč? Njegovi ozki smolnati listi na močnih steblih ohranijo vonj tudi posušeni; najbrž je zato simbol ljubezni. Rožmarin v ljudskem zdravilstvu pospešuje kroženje krvi, uravnava krvni tlak, lajša prebavo maščob, krepi spomin. Da bi najbolj izkoristili njegovo zdravilno moč, ga drobno sesekljamo in uporabimo na začetku kuhanja.

Naslovna fotografija: Krištof Koman

Poskusite še: Matevž in kisla repa

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana