Paradižnikov pesto iz suhih in svežih paradižnikov

Ujemite poletje v slasten pesto.

Sestavine

– 100 g suhih paradižnikov, 500 g svežega paradižnika
– 50 g pinjol, 30 g olupljenih mandljev, 60–70 g parmezana
– 1 (ali 2) strok česna, mariniranega v olju
– 2 žlici sesekljanega peteršilja
– pol žličke suhega šetraja, sol in poper po okusu
– 60 ml hladno stisnjenega oljčnega olja (po možnosti vsaj polovico olja z okusom bazilike) in še nekaj za zalivanje kozarčkov

Priprava

1. Suhe paradižnike narežemo na rezance in jih vržemo v vrelo vodo (lonec odstavimo!) za 10 minut, čez 5 minut vržemo k njim še olupljene mandlje. Nato vse odcedimo in ohladimo.

2. Medtem olupimo in razsemenimo svež paradižnik ter ga narežemo na (približno) 0,5 cm velike kocke. Na suhi ponvi popražimo pinjole. Ko se malo obarvajo, jih odstavimo in ohladimo. Drobno sesekljamo strok česna in peteršilj ter naribamo parmezan.

3. V sekljalnik stresemo vse sestavine razen kock svežega paradižnika in naribanega parmezana. Dodamo lahko še žlico svežega paradižnika, da se lažje zmelje, in dolivamo olje. Zmleto pretresemo v večjo skledo, dodamo svež paradižnik, parmezan in dobro premešamo. Pokusimo, in če je treba, dosolimo in dolijemo olje.

4. Pesto uporabljamo za testenine ali preliv, na primer čez tunino, ki jo spečemo na žar plošči, narežemo, položimo na posteljico iz solate in ponudimo s paradižnikovim pestom.

5. Kar ostane, shranimo v kozarčke, zalijemo z oljčnim oljem in shranimo za največ 3–4 dni v hladilnik!

Poizkusite še: Danes za kosilo: pašta fižol

Recept: Slavka Ilich
Fotografija: Getty Images

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed