Parkji Slavke Ilich

Strašni!

Za 4 grdobce (2 večja, dva manjša).

Sestavine

– 350 g bele moke + še malo za posip deske in rok
– 3 g (ali slabo polovico vrečke) suhega kvasa
– 2 žlici oljčnega olja
– sol po okusu (1 žlička)
– slabega 1/4 l mlačne vode
– cela zrnca popra za oči in nos, kos rdečega papirja za jezik in škarje
– pa še plastična folija, papir za peko + 2 pekača. In posoda z mlačno vodo.

Priprava

1. V večji posodi zmešamo moko in sol. V mlačno vodo zamešamo kvas in oljčno olje ter prelijemo čez moko. Na hitro premešamo z vilicami, da moka popije vodo, in nato gnetemo testo z rokami, ter pustimo počivat vsaj 15 – 30 minut. Nato ga še strojno gnetemo približno 2–3 minute.

2. Iz kepe oblikujemo dva hlebčka in ju položimo na pomokana krožnika. Prekrijemo ju s plastično folijo in postavimo vsaj za 24 ur v hladilnik. Pred pečenjem pustimo testo za 1,5 – 2 ure še na sobni temperaturi.

3. Naslednji dan: vklopimo pečico na najvišjo temperaturo.

4. Testo zvrnemo na pomokano desko, prerežemo na polovico in takoj položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Najprej en del testa malo sploščimo in na vrhu odrežemo, da dobimo glavo. Ta kos malo povaljamo z rokami in oblikujemo v kroglo, ki jo »prilepimo« z vodo na parkljev trup. Nato trup prerežemo po sredini od spodaj navzgor, da dobimo noge, zatem pa še pri strani, da dobimo tudi roke. Vse okončine nekoliko odmaknemo od trupa. Nato testo prirežemo še na glavi od sredine proti (namišljenim ušesom) ter ga odmaknemo od glave tako, da nastanejo uhlji – rožički! Nato površino parkljev s škarjami samo še na več mestih plitvo zarežemo in odmaknemo navzgor, da dobimo kosmatino.

5. Med delom se je testo še vzdignilo, tako da v glavo potisnemo cel poper za oči in nos ter dolg trikotnik rdečega papirja za jezik in že imamo parklja!

6. Porinemo ga na najvišjo rešetko v pečici in pečemo toliko časa, da se njegove »dlake« rahlo obarvajo. Nato na enak način naredimo še druge parklje!

Namig: Pri vsak parklju odvzemite toliko testa, da boste imeli zalogo in boste lahko oblikovali še picice. približno za pest ga naj bo.
Priporočamo: Kolač s suhim sadjem

Fotografija in recept: Slavka Ilich

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana