
14 Fotografij
Recept in vsi triki za pripravo, ki nam jih je zaupala Darja Končarevič iz Bazilike. Mamljiva in očarljiva sladica v dveh različicah: čokoladna s karamelo in malinova s pistacijo.
Sestavine za beljakovo podlago (meringo)
(za 10 mini pavlov)
– 250 g beljakov
– 500 g mletega sladkorja
Posebni pripomočki
– kuhinjski termometer
– rokavica iz lateksa za enkratno uporabo

Priprava
1. Beljake in sladkor stresemo v posodo, si nataknemo rokavico in z roko dobro premešamo.
2. Postavimo na zelo majhen ogenj, počasi segrevamo, medtem pa ves čas mešamo z roko (še posebno po dnu) in s termometrom preverjamo temperaturo.
3. Ko se masa segreje na 37 stopinj, jo hitro odstavimo, prelijemo v posodo za stepanje in vključimo mešalnik na srednjo hitrost. Stepamo približno 15 minut oziroma dokler masa ni tako trdna, da se popolnoma drži metlice in ne spolzi z nje.
4. Beljak nato razporedimo na pekač, obložen s peki papirjem. Z izbočeno stranjo žlice naredimo na vrhu vsake meringe vdolbino za nadev.
5. Pečemo pri 100 stopinjah Celzija uro in pol.
Ko so meringe narejene, se moramo odločiti le še eno. Bomo goste razvajali s sadnim nadevom ali jim privoščili čokoladne sanje?
Darjini namigi: Mešanje z roko je dodatno varovalo, saj mase ne smemo segreti na več kot 37 stopinj.
Darja pravi, da so najlepše meringe narejene z žlicami, lahko pa seveda uporabimo tudi dresirno vrečko.
1. nadev: čokoladna s slano karamelo

Sestavine za slano karamelo
– 100 g belega sladkorja
– 50 g masla
– 100 ml sladke smetane
– pol žličke solnega cveta
Priprava
1. Segrejemo sladkor in nenehno mešamo, da se raztopi.
2. V karamelo vmešamo na koščke narezano maslo, premešamo in previdno vlijemo še smetano.
3. Kuhamo kakšno minuto, odstavimo in dodamo sol.
Darjin namig: Karamela lahko v hladilniku zdrži deset dni, pred uporabo jo malo segrejemo, da se zmehča.
Čokoladna pena
Sestavine
– 300 ml sladke smetane
– 200 g čokolade
Priprava
1. Sladko smetano segrejemo na nizkem ognju, pazimo, da ne zavre.
2. Na koščke nalomljeno čokolado prelijemo z vročo smetano, mešamo, dokler se ne stopi.
3. Masa mora vsaj dve uri počivati v hladilniku, da se popolnoma ohladi, potem pa jo z mešalnikom stepemo v rahlo peno.
Postrežba
Za čokoladne pavlove s slano karamelo vdolbinico na beljakovi podlagi najprej nadevamo s čokoladno peno, prelijemo s slano karamelo ter potresemo z grobo narezanimi lešniki in čokoladnimi koščki.
2. nadev: malinov mousse in pistacije

Sestavine
– 3 pesti svežih malin (eno pest prihranite za okrasitev)
– 2 žlici sladkorja
– 250 ml sladke smetane
– žlica mletega sladkorja
– nasekljane pistacije
– nekaj lističev sveže mete
Priprava
1. Maline pokuhamo s sladkorjem, da izpari tekočina, in ohladimo.
2. Smetano čvrsto stepemo z žlico mletega sladkorja.
3. Dodamo še pokuhane maline in zmešamo.
Postrežba
Pavlove sestavimo tako, da vdolbinico na beljakovi podlagi nadevamo z malinovim moussom, potresemo z narezanimi neslanimi pistacijami in svežimi malinami. Okrasimo z lističem sveže mete.