To je najboljši pečen slivov džem

V zadnjem času je moja pečica že tri večere proizvajala prav to! Ta količina se bo pekla v črnem emajliranem pekaču, ki drži štiri litre.

Sestavine

– 5 kg sliv, 0,5 kg sladkorja, cimet po okusu
– 0,5–1 dl balzamičnega kisa, 1,5–2 dl ruma

Priprava

1. Slive operemo in jim odstranimo koščice in peclje, lahko jih pustimo kar v polovičkah, jih naložimo v pekač in posujemo s sladkorjem, cimetom in zalijemo z rumom in balzamičnim kisom. Pozor: slive morajo biti vsaj dva prsta pod robom, da med peko ne bodo prekipele. Z rokami vse skupaj temeljito premečkamo, da se sladkor in druge sestavine enakomerno razporedijo med slive. Pokrijemo z gazo in pustimo stati nekaj ur, najlažje čez noč.

2. Naslednji dan damo slive v pečico, jo vklopimo na 200 stopinj Celzija in si za dve, tri ure najdemo drugo zaposlitev: ta džem je treba le od časa do časa pomešati in ostrgati stene posode.

3. Ko se količina džema približno prepolovi glede na količino, ki smo jo dali v pečico, steriliziramo kozarčke: segrejemo jih na 100 stopinj v pečici, operemo in temeljito obrišemo pokrovčke. Džem razporedimo v kozarčke (za približno 2,2 litra ga bo) s posebnim lijem.

4. Privijemo pokrovčke, obrnemo na glavo in postavljamo kozarčke drugega na drugega, da se hladijo zares počasi.

Namig: Ta džem delam vsako leto, in to v več etapah, kakor dozorevajo slive, zato pomemben namig: dodatne sestavine, rum, sladkor, kis, prilagodite slivam: prve v sezoni potrebujejo manj kisa in veliko več sladkorja in se bodo tudi dlje pekle, ker vsebujejo veliko vode. Zadnje v sezoni potrebujejo veliko manj sladkorja in kisa toliko, da zadeva po okusu ni enodimenzionalna, torej samo sladka. Marsikdo doda v ta džem tudi malce soli, sama dodajam poper (10-krat obrnem mlinček). Nikoli pa se mi še ni zgodilo, da bi iz pečice prišel enak džem kot prej­šnjič, ne glede na enake količine dodatkov – narava pač nikoli ne da enakih sliv.

Fotografija: Sonja Ravbar

Preberite še: Za vas kuhamo: Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana