Najbolj preprosta praznična sladica, zaradi katere bodo vsi osupnili

Sladoled, pokrit z beljakovo kapo, terja zelo malo dela, a zagotavlja naravnost imeniten rezultat. Pečena aljaska bo čudovit zaključek prazničnega obeda.

Skoraj nič dela, vsem pa se boste zdeli močno moderni: pečena aljaska je zelo obrajtana na družbenih omrežjih. Saj je res čedna na pogled. Lahko je tudi izgovor, da kupite kuhinjski gorilnik, že za okoli 10 evrov ga najdete. To je tudi še ena ideja, kako porabiti beljake, ki ostanejo pri peki piškotov.

Pa brez skrbi. Če nimamo kuhinjskega gorilnika, segrejemo pečico na 260 stopinj in damo našo aljasko za 3 do največ 5 minut kar vanjo. Samo učinek ne bo tako lep.

Pečena aljaska

Nadev

  • 2,5 litra sladoleda (izberite dva okusa, ki se lepo dopolnjujeta)
  • biskvit premera 20–22 cm (če se mudi, je lahko kar kupljen)

Meringa

  • 4 beljaki sobne temperature (ne najbolj sveža jajca)
  • 1/4 žličke vinskega kamna
  • 200 g sladkorja v prahu

Priprava

1. Sladoled vzamemo iz zamrzovalnika približno 20 minut pred začetkom dela, da ga je mogoče zajemati, ni pa tekoč.

2. V tem času z oljem premažemo stene posode/bovle premera 20–22 cm in jo obložimo s prozorno folijo, tako da ima čim manj gub, ni pa zelo bistveno. Folija naj sega vsaj 15 cm čez rob.

3. Biskvit narežemo na koščke, debele okrog centimetra.

4. Ko se sladoled omehča, z žlico zajemamo velike krogle iz obeh, enkrat enega, enkrat drugega, in jih nalagamo v skledo. Enega damo približno pol na stran, za dno.

5. Ko porabimo preostali sladoled, po vrhu znova damo folijo in pritisnemo tako, da zapolnimo morebitne prazne luknje med kosi sladoleda in se ta sprime. Površino pogladimo in vse skupaj damo v zamrzovalnik, da se sladoled spet začne utrjevati. Po kakih 20 minutah ustvarimo še enotno dno s preostalim sladoledom, na to zadnjo plast pa razporedimo koščke biskvita, da je tudi ta plast čim bolj enovita: zapolnimo vse prostorčke.

6. Folijo, ki visi čez rob, prepognemo čez biskvit, nežno potlačimo in vse skupaj vrnemo v zamrzovalnik za vsaj dve uri, lahko pa tudi za ves teden, če je treba.

7. Pred strežbo pripravimo meringo: beljake z vinskim kamnom dodamo v posodo stoječega mešalnika in pri srednji hitrosti stepamo približno dve minuti, nato žlico po žlico dodajmo sladkor. Stepamo do trdih vrhov in značilnega svilenega leska snega, še kakih 6 minut.

8. Sladoled z biskvitom vzamemo iz zamrzovalnika, odstranimo zgornjo folijo in pokrijemo s servirnim krožnikom, nato obrnemo na glavo in odstranimo še folijo po obodu.

9. Na sladoledno polkroglo nanesemo meringo, pri čemer se potrudimo, da sega čisto do krožnika in ni vidnih lukenj, kajti meringa deluje kot izolacija. Oblikujemo še okraske, kot so vrtinci in valovi, in vse skupaj po vrhovih posmodimo s kuhinjskim ročnim gorilnikom.

Namig: Sladoled mora biti resnično trd in zamrznjen, ko nanašamo meringo, sicer bo drsela z njega.
Preberite tudi: Od zdaj naprej boste pekače čistili le še takole

Priprava Neli Selan in Lea Sterle/Kult316 BIC Ljubljana
Fotografije Sonja Ravbar

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana