Odlična priloga, s katero se izognemo ogljikovim hidratom

Potrebujete kulinarični navdih in pravo razpoloženje za kuhanje, pa bo koleraba vaša najljubša zelenjava.


Priznajmo, druga polovica zime v kuhinji ni ravno navdihujoča. Ker hodim po zelenjavo v shrambo in ne v vedno razsvetljen supermarket, je situacija taka, da počasi vsega zmanjkuje. Česar nam še ostane v izobilju, so čudovite neuničljive buče maslenke, gajbica sladkega krompirja in koleraba. Ta se je v shrambi dobro obdržala, še vedno čvrsta in težka kot jeseni.

Potrebovala sem le še kulinarični navdih in pravo razpoloženje za kuhanje. Kreativnost je v takšnih trenutkih najboljše orodje.

Kako pa pri vas pripravljate kolerabo, sem malo povprašala naokrog (seveda prek interneta in telefona). Najprej je bilo nekaj tišine, nato sem dobila vrnjeno vprašanje. Kako pripravljam kolerabo? Kakšno kolerabo to misliš? Ugotovilo se je, da jo znanci zelo slabo poznajo. Moj pedagoški duh je dobil krila in hitela sem razlagati vse, kar sem vedela. Izpadlo je tako, kot da je moja najljubša zelenjava, le da o tem nismo nikoli govorili. Vedno bolj mi je bila všeč, koleraba. Sama sebe sem navdušila zanjo.

Najprej smo razčistili, da kolerabica ni majhen gomolj kolerabe. Poznamo rumeno kolerabo in poletno nadzemno kolerabico. Čeprav se sliši podobno, sta zelo različni. Rumena, v severnoevropskih deželah ji pravijo rutabaga, angleško yellow turnip, je pravzaprav neke vrste repa.

Moj najpogosteje uporabljen recept za kolerabo je tisti z drobtinicami. Olupim jo, narežem na kose, skuham v čim manj slane vode in odcedim. Nato prezračim kuhinjo, ker ima res izrazit vonj. Še vročo zabelim s prepraženimi drobtinami. Ujame se s krompirjevim pirejem, meni je dobra tudi kar tako, brez dodatkov. Kako jo še pripravljam? Obvezno jo dodajam ješprenju in drugim zimskim mineštram. Lepo zgosti in obarva juho, če jo pretlačim. Med recepti so še kremna kolerabna juha, pire iz kolerabe in koleraba iz pečice. Slednjega sem izbrala za danes.

Tako pripravljena kot priloga nadomešča krompir v kosih, kar bo prišlo prav v prehrani brez ogljikovih hidratov. Vem, da so takšne diete januarja priljubljene.

Pečena ima manj intenziven okus in tudi vonj, v bistvu postane precej nevtralnega okusa, namig za tiste, ki je ne marate preveč.

Kaj vam še preostane drugega, kot da preverite recept?

Rumena koleraba iz pečice

Koleraba, ki ima izrazita vlakna, za ta recept ni najboljša. Iz nje raje skuhajte juho in jo dobro zblendajte. Sestavine za dva.

  • 2 kolerabi
  • čebula
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol in poper
  • svež rožmarin

Priprava

1. Kolerabo olupite z lupilcem za zelenjavo in narežite na kocke. Naj ne bodo premajhne, približno takšne velikosti, kot narežemo krompir, kadar ga kuhamo za prilogo.

2. Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija.

3. Čebulo drobno nasekljajte. Svež rožmarin osmukajte s stebla in prav tako fino nasekljajte. Namesto svežega rožmarina bo v redu suha začimbna mešanica z močnejšim okusom, na primer provansalske začimbe.

4. Kolerabo stresite v tako velik pekač, da kose lahko poravnate v eni plasti. Posolite in poprajte, dodajte rožmarin, čebulo in nazadnje olje. Dobro premešajte, da bosta zelenjava in pekač lepo naoljena. Pecite od 20 minut do pol ure, toliko, da se koleraba zmehča. Vmes vsaj enkrat premešajte.

Namig: Če imate manjšo količino kolerabe, lahko to jed pripravite tudi kar v pokriti ponvi. Jed je najbolj primerna kot priloga ali del zelenjavne sklede v kombinaciji z ajdovo kašo.
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana