Pečena zelena in šitake v omaki

Če zeleno popečemo na oljčnem olju, čisto spremeni okus.

Sestavine

– gomolj zelene
– 150 g šitak
– 2 stroka česna
– timijan
– sol in poper
– žlica limonovega soka
– smetana za kuhanje (rastlinska)
– žlica gorčice
– mlet čili
– oljčno olje

Priprava

1. Zeleno olupimo in narežemo na za prst debele rezine. Pripravimo širšo ponev s pokrovom. Razgrejemo oljčno olje in naložimo rezine zelene eno do druge v ponev, zmanjšamo temperaturo na srednjo, pokrijemo in pečemo nekaj minut. Ko se rezine po spodnji strani lepo zapečejo, jih obrnemo, spet pokrijemo in pečemo, da se zmehčajo. Ne solimo!

2. Za omako sesekljamo česen in osmukamo vejice timijana, če uporabimo svežega. Timijan je aromatičen tudi posušen. V ponvi na oljčnem olju prepražimo nalistane šitake, da se začnejo mehčati, dodamo česen in timijan, ko zadiši, solimo in popramo ter zalijemo z žlico limonovega soka. Zalijemo s sojino ali kakšno drugo smetano, vmešamo žličko gorčice in kuhamo na nizki temperaturi še pet minut. Čisto na koncu po želji in okusu posipamo s čilijem.

3. Jed je samostojna, lahko pa jo dopolnimo s polnovrednim rižem, solato ali kosom dobrega kruha.

Fotografija: Hana Splichal

Poizkusite še: Grahova juha z »veroniko« in koprivami
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana