Pečena zelena in šitake v omaki

Če zeleno popečemo na oljčnem olju, čisto spremeni okus.

Sestavine

– gomolj zelene
– 150 g šitak
– 2 stroka česna
– timijan
– sol in poper
– žlica limonovega soka
– smetana za kuhanje (rastlinska)
– žlica gorčice
– mlet čili
– oljčno olje

Priprava

1. Zeleno olupimo in narežemo na za prst debele rezine. Pripravimo širšo ponev s pokrovom. Razgrejemo oljčno olje in naložimo rezine zelene eno do druge v ponev, zmanjšamo temperaturo na srednjo, pokrijemo in pečemo nekaj minut. Ko se rezine po spodnji strani lepo zapečejo, jih obrnemo, spet pokrijemo in pečemo, da se zmehčajo. Ne solimo!

2. Za omako sesekljamo česen in osmukamo vejice timijana, če uporabimo svežega. Timijan je aromatičen tudi posušen. V ponvi na oljčnem olju prepražimo nalistane šitake, da se začnejo mehčati, dodamo česen in timijan, ko zadiši, solimo in popramo ter zalijemo z žlico limonovega soka. Zalijemo s sojino ali kakšno drugo smetano, vmešamo žličko gorčice in kuhamo na nizki temperaturi še pet minut. Čisto na koncu po želji in okusu posipamo s čilijem.

3. Jed je samostojna, lahko pa jo dopolnimo s polnovrednim rižem, solato ali kosom dobrega kruha.

Fotografija: Hana Splichal

Poizkusite še: Grahova juha z »veroniko« in koprivami
Beba in Hana Splichal
Beba in Hana Splichal

Kuhinja je majhna, a ima veliko mizo in vrata na vrt. Po njej se vrtijo mačji repi, skoznjo steče pes, nikoli ni miru. Hana fotografira in se pogovarja z divjim kvasom, jaz ropotam z lonci in obračam kuhalnico. Kljub temu se vsi najraje gnetejo v najini ekološki in veganski kuhinji, kjer diši po indijskih začimbah in toplem kruhu.Verjamem, da je kuhinja srce hiše, in v srcu se zgodijo najpomembnejše stvari.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed