
»Filane« paprike iz pečice.
Priprava: 15 minut, čas peke: 35 minut.
Sestavine
– 2 čebuli
– 2 stroka česna
– 2 žlici olja
– pločevinka vloženega paradižnika
– sol, poper, peteršilj, timijan, bazilika
– 500 g mešanega mletega mesa
– 150 g riža
– 8 paprik
– 3–4 dl juhe ali vode
Priprava
1. Pečico vklopimo na 180–200 stopinj.
2. Čebulo in česen drobno narežemo. Polovico tega stresemo v lonec in na olju kratko prepražimo.
3. Dodamo paradižnik, prilijemo vodo ali juho, kratko kuhamo, začinimo s soljo in poprom.
4. Paradižnikovo omako nalijemo v višji pekač.
5. Potem v posodi zmešamo meso s preostalo čebulo in česnom, dodamo nasekljan peteršilj, začinimo s soljo, poprom in timijanom.
6. Papriko po dolgem zarežemo, pri tem odrežemo en tanjši trak (da papriko lepo razpremo), ga drobno sesekljamo, dodamo k mesnemu nadevu, papriki pa odstranimo semena in jo napolnimo z nadevom.
7. Nadevane paprike položimo na omako, pekač pa postavimo v segreto pečico in pečemo 35 minut.
8. Ponudimo kot glavno jed s kosom kruha, zeleno solato in piškoti za posladek.
Različice: Nadev obogatimo s kockami sira in/ali zadnjih 10 minut peke v omako stresemo narezane sveže šampinjone in spečemo do konca.
Naslovna fotografija: Krištof Koman
Preberi še: Krompirjeva juha