Pehtranov zavitek, ki ga odlikujeta sočnost in puhasto mlečno testo

Odpri galerijo
A+ A-
Da sta pehtran in skuta izjemen par, čivkajo že ptički na vedno bolj zelenih drevesih. Najbolj sta znana po glavnih vlogah v pehtranovi potici, a sta svoje talente pokazala tudi v številnih drugih posladkih. Tokrat sta stopila v objem puhastega mlečnega testa in nastal je sočen zavitek, ki zvije ustnice v širok nasmeh. Le vkup, ljubitelji pehtrana!
Sestavine za pehtranov zavitek
Testo
- 260 g bele pšenične moke
- 100 ml mlačnega mleka
- 35 g stopljenega masla
- 3,5 g suhega kvasa (pol vrečke)
- 45 g sladkorja
- žlička vaniljeve arome
- 1 jajce
- ščepec soli
Nadev
- 250 g nepasirane skute
- žlica kisle smetane
- 1 jajce
- 3 žlice sladkorja
- lupinica pol limone
- 2 žlici sesekljanega pehtrana (svež ali zamrznjen)
Premaz
- 1 jajce
- 3 žlice mleka
Priprava
- Testo: v večjo posodo stresemo moko, sladkor, suhi kvas in ščepec soli. Vse skupaj premešamo, v sredini pa izkopljemo jamico.
- V odprti kop zlijemo mlačno mleko s stopljenim maslom in vaniljevo aromo.
- V posodo ubijemo še jajce.
- Sestavine premešamo, da se povežejo, nato jih zgnetemo v voljno in prožno testo. S kuhinjskim robotom to traja 7–10 minut.
- Posodo pokrijemo in postavimo na toplo, da testo vzhaja do dvojne prostornine – približno uro.
- Nadev: v posodo stresemo skuto, kislo smetano, jajce, sladkor, limonovo lupinico in pehtran. Vse skupaj zmešamo v mazav nadev.
- Zavitek: testo razvaljamo na pomokani površini v pravokotnik debeline 0,5 cm, tako da je krajša stranica obrnjena proti nam.
- Pravokotnik testa po dolgem na pogled razdelimo na tretjine – srednji pas predstavlja dno zavitka, preostali tretjini pa stranici. Dele si označimo.
- Vsako stranico pod kotom stran od sebe narežemo na približno 1 cm široke trakove. Rezati začnemo 2 cm od spodnjega roba testa.
- Štiri krpice, ki ostanejo na robovih testa, odrežemo. Testo bo videti kot na glavo obrnjena smreka.
- Po srednjem pasu enakomerno nanesemo nadev, oba konca, ki štrlita ven, pa pustimo brez nadeva.
- Spodnji in zgornji konec testa zavihamo čez nadev.
- Od spodaj navzgor trakove izmenično potegnemo čez nadev in jih na koncu stisnemo.
- V skodelici stepemo jajce s 3 žlicami mleka. Z dobljeno mešanico temeljito premažemo zavitek.
- Zavitek pečemo 25–30 minut pri 180 stopinjah.
- Če se na vrhu zapeče že pred koncem peke, ga pokrijemo z aluminijasto folijo.
- Po peki naj se ohladi, potem ga posujemo s sladkorjem v prahu.
Priporočamo še: Piščanec po milansko (VIDEO)
Datum Objave: 29.3.2025 ob 06:03