Odprta Kuhinja

Pehtranov zavitek, ki ga odlikujeta sočnost in puhasto mlečno testo

Pehtranov zavitek, ki ga odlikujeta sočnost in puhasto mlečno testo (Foto: Midva kuhava)
Odpri galerijo
A+   A-
Da sta pehtran in skuta izjemen par, čivkajo že ptički na vedno bolj zelenih drevesih. Najbolj sta znana po glavnih vlogah v pehtranovi potici, a sta svoje talente pokazala tudi v številnih drugih posladkih. Tokrat sta stopila v objem puhastega mlečnega testa in nastal je sočen zavitek, ki zvije ustnice v širok nasmeh. Le vkup, ljubitelji pehtrana!

Sestavine za pehtranov zavitek

Testo

  • 260 g bele pšenične moke
  • 100 ml mlačnega mleka
  • 35 g stopljenega masla
  • 3,5 g suhega kvasa (pol vrečke)
  • 45 g sladkorja
  • žlička vaniljeve arome
  • 1 jajce
  • ščepec soli

Nadev

  • 250 g nepasirane skute
  • žlica kisle smetane
  • 1 jajce
  • 3 žlice sladkorja
  • lupinica pol limone
  • 2 žlici sesekljanega pehtrana (svež ali zamrznjen)

Premaz

  • 1 jajce
  • 3 žlice mleka

Priprava

  1. Testo: v večjo posodo stresemo moko, sladkor, suhi kvas in ščepec soli. Vse skupaj premešamo, v sredini pa izkopljemo jamico.
  2. V odprti kop zlijemo mlačno mleko s stopljenim maslom in vaniljevo aromo.
  3. V posodo ubijemo še jajce.
  4. Sestavine premešamo, da se povežejo, nato jih zgnetemo v voljno in prožno testo. S kuhinjskim robotom to traja 7–10 minut.
  5. Posodo pokrijemo in postavimo na top­lo, da testo vzhaja do dvojne prostornine – približno uro.
  6. Nadev: v posodo stresemo skuto, kislo smetano, jajce, sladkor, limonovo lupinico in pehtran. Vse skupaj zmešamo v mazav nadev.
  7. Zavitek: testo razvaljamo na pomokani površini v pravokotnik debeline 0,5 cm, tako da je krajša stranica obrnjena proti nam.
  8. Pravokotnik testa po dolgem na pogled razdelimo na tretjine – srednji pas predstavlja dno zavitka, preostali tretjini pa stranici. Dele si označimo.
  9. Vsako stranico pod kotom stran od sebe narežemo na približno 1 cm široke trakove. Rezati začnemo 2 cm od spod­njega roba testa.
  10. Štiri krpice, ki ostanejo na robovih testa, odrežemo. Testo bo videti kot na glavo obrnjena smreka.
  11. Po srednjem pasu enakomerno nanesemo nadev, oba konca, ki štrlita ven, pa pustimo brez nadeva.
  12. Spodnji in zgornji konec testa zavihamo čez nadev.
  13. Od spodaj navzgor trakove izmenično potegnemo čez nadev in jih na koncu stisnemo.
  14. V skodelici stepemo jajce s 3 žlicami mleka. Z dobljeno mešanico temeljito premažemo zavitek.
  15. Zavitek pečemo 25–30 minut pri 180 stopinjah.
  16. Če se na vrhu zapeče že pred koncem peke, ga pokrijemo z aluminijasto folijo.
  17. Po peki naj se ohladi, potem ga posujemo s sladkorjem v prahu.

Priporočamo še: Piščanec po milansko (VIDEO)

Datum Objave: 29.3.2025 ob 06:03

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: