Pehtranova juha, ki bo postala vaša najljubša

Ena boljših juh krepkega značaja, ki se priležejo pozimi ali popestrijo praznično omizje.

Sestavine

  • 50 g masla, 70 g moke, strok česna
  • 2 pesti svežega pehtrana ali pest suhega
  • 1 l vode ali jušne osnove
  • sol, muškatni orešček, poper
  • 0,5 l sladke smetane

Jušni žličniki

  • 250 g skute
  • jajce, ščep soli
  • pol žlice kisle smetane
  • 1–2 žlički pšeničnega zdroba in moka po potrebi

Priprava

1. Za juho naredimo svetlo prežganje iz moke in masla ter dodamo strok česna. Rahlo popražimo in primešamo nasekljan pehtran.

2. Zalijemo z vodo jušno osnovo, začinimo in počasi kuhamo 20 minut, da se pehtran zmehča. Nato pretlačimo s paličnim mešalnikom in zalijemo s smetano.

3. Žličniki: vse sestavine za žličnike zmešamo, po potrebi dodamo nekaj zdroba ali moke.

4. Oblikujemo žličnike in jih kuhamo v slanem kropu ali juhi 10–15 minut

Preberite še: Primorski bleki v zelenjavni omaki

Recept: Marjana Firbas, Domačija Firbas
Fotogradija: Tomo Jeseničnik

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana