Pest oreškov na dan ohranja zdravje

Grizljajte orehe za srce in možgane ter mandlje za vitkost.

Oreški so čudovita zamenjava za prigrizke, v kombinaciji s sadežem ali jogurtom zdrava malica. Orehi, lešniki, mandlji, arašidi, pistacije, tudi pekani in drugi niso le okusni, so vir mnogo za telo potrebnih hranil, beljakovin in vitaminov, ki dajejo organizmu energijo in krepijo imunski sistem. Resda vsebujejo veliko maščob, a so te zdrave, nenasičene, in pomagajo preprečevati nastajanje krvnih strdkov ter vzdrževati pravilen ritem srca, prispevajo tudi k nižji ravni slabega holesterola (LDL). Kar pomeni, da so dobri za srce, raziskava pa je pokazala, da lahko vsakodnevno uživanje oreškov za do 35 odstotkov niža tveganje nastanka bolezni srca. Oreški so bogati s selenom in vitaminom E, oba veljata za močna antioksidanta, ki med drugim pomagata upočasnjevati staranje, pa tudi s kalcijem, ki ga potrebujejo kosti, ter magnezijem, ki je potreben, da bo organizem laže absorbiral kalcij. Tretjina skodelice mandljev vsebuje 100 gramov kalcija.

Nekdaj je veljalo, da oreški redijo, ker vsebujejo veliko maščob, a so dolgoletne raziskave pokazale razlike v teži pri ljudeh, ki so redno jedli oreške, in pri onih, ki jih niso. Prvi so imeli v povprečju za pet kilogramov manj kot ljudje, ki oreškov niso uživali. Ljudje, ki jih jedo vsaj dvakrat na teden, imajo redkeje težave s preveč kilogrami ali so debeli, še sporočajo raziskovalci.

Orehi vsebujejo vitamine C, B in E ter kalcij, magnezij in železo, 60 odstotkov skupne količine maščob predstavljajo nenasičene maščobne kisline, četrtina skodelice orehov preskrbi telo s kar 90 odstotki priporočenega vsakodnevnega odmerka maščobnih kislin omega 3; uživanje orehov povezujejo z boljšim delovanjem možganov (ne nazadnje plod malce spominja na možgane) pa tudi dobrim razpoloženjem. Mandlji so bogati z oleinsko kislino, vitaminom E (ki skrbi za zdravo staranje in naj bi varoval pred alzheimerjevo boleznijo), manganom in kalijem; v mandljevi lupini je večina fitokemikalij, kar 20 flavonoidov, ki delujejo antioksidativno. Lešniki so bogati z vitaminoma E in A, pa vitamini skupine B, manganom, selenom in cinkom ter kalcijem. Kikiriki je bogat z beljakovinami, ogljikovimi hidrati, maščobami, kalcijem, železom, niacinom, folno kislino, manganom in cinkom, vitaminoma D in E. Pistacije vsebujejo vitamine C, A, B6, kalcij, železo, baker in mangan, bogate so s fitosteroli, ki nižajo holesterol v krvi; so močan antioksidant.

Poizkusite še: Pečena jabolka z orehi

Besedilo: U. S.
Fotografija: Thinkstock

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana