
Kako pogosto se krompir znajde na vaši mizi?
Čeprav ne gre za avtohtono sestavino, je krompir nadvse prisoten v slovenski kuhinji. Konec koncev je v preteklosti ljudi večkrat rešil pred lahkoto, poleg tega, da je nadvse okusen in multipraktičen, pa vsebuje tudi mnoge vitamine in veliko vlaknin. Z predstavo: 200 gramski krompir na primer vsebuje 160 kalorij in 37 gramov ogljikovih hidratov. En gomolj pa vsebuje tudi 25 odstotkov kalija, ki ga moramo zaužiti v dnevu ter 70 odstotkov potrebnega dnevnega vnosa vitamina C. Skoraj toliko kot pomaranča!
Skratka, dokler imamo v shrambi zalogo krompirja, gotovo ne bomo lačni, zato spodaj serviramo nekaj odličnih receptov, na kakšne načine ga pripraviti. Sploh zdaj, ko je krompir še mlad.
Česnov krompir
Sestavine
- 1,3 kg rdečega krompirja
- 3 velike žlice oljčnega olja
- 3 čajne žličke česna v prahu
- 1 čajna žlička soli
- 1/4 čajne žličke sveže mletega popra
- 1/2 limone brez koščic
Priprava
1. Pekač obložite s papirjem za peko, ga namestite na srednji nivo pečice in jo segrejte na 220 stopinj Celzija.
2. V veliki posodi zmešate krompir, narezan na krhlje, dodate oljčno olje, česen v prahu, sol in poper. Dobro premešate in krompir zložite na segret pekač.
3. Pecite 15 minut, nato krompir premešajte. Pecite še 10 minut oziroma dokler krompir ne postane znotraj mehak, zunaj hrustljav. Pred serviranjem na krompir stisnite polovico limone in dobro premešajte.
Pommes aligot (francoski sirov krompir)
Sestavine
- 1,8 kg zlatega krompirja
- 230 g masla na sobni temperaturi
- lonček in pol sladke smetane
- 900 g sira grojer
- 400 g mocarele
- sol
- poper
Priprava
1. Krompir olupite in narežite na majhne kocke. Prelijte ga s hladno vodo, pokrijte lonec in zavrite. Kuhajte 15 minut, da postane mehak.
2. Krompir odcedite in počakajte 5 minut. Nato ga zmečkajte v pire.
3. Dodajte smetano in maslo, premešajte in ponovno segrejte na štedilniku.
4. V pire dodajte še riban grojer in sir ter mešajte, dokler vse skupaj ni enotno ter se sir lepo vleče. Nato solite in poprate ter servirate.
Rožmarinov krompir
Priprava
- 1,8 kg krompirja
- 1 velika žlica oljčnega olja
- 1 velika žlica sušenega rožmarina
- 2 žlici soli
Priprava
1. Pečico segrejte na 220 stopinj Celzija skupaj s pekačem.
2. Operite in razrežite krompirje na majhne kosce, olupek pustite. Prelijte jih z oljem, potresite z rožmarinom in soljo ter premešajte. Pecite 45 do 50 minut, tako, da jih vsakih 15 minut dobro premešate na pekaču. Postrezite vroče in hrustljave.
Jajčni krompir s slanino
Sestavine
- oljčno olje
- 4 rezine slanine, narezane na majhne kosce
- 1 velika sesekljana čebula
- 1 velika rumena paprika, narezana na kocke
- 4 stroki sesekljanega česna
- 3 žlice sesekljanih sušenih paradižnikov
- 8 jajc
- 240 ml mleka
- lonček ribanega čedar sira
- 300 gramov krompirja v koscih
Priprava
1. Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija in namastite pekač.
2. Sesekljano slanino v kozici popecite, da postane hrustljava. Dodajte sesekljano čebulo, papriko, česen in paradižnike ter pražite, dokler se sestavine ne zmehčajo. Postavite na stran.
3. V drugi posodi zmešajte jajca mleko, žličko soli in premešajte. Dodajte krompir, sir in zelenjavo s slanino. Vse skupaj zlijte v pekač in pecite 40 minut, dokler vrh zlato ne porjavi.