Odprta Kuhinja

Pice brez pečice po navdihu dive

Pice brez pečice po navdihu dive (Foto: Špela Ankele)
Odpri galerijo
A+   A-
V poletni vročini nam trik, na katerega nas je spomnila kulinarična avtorica in gostinka Darja Končarevič, še kako prav pride.

Na pice, pripravljene v ponvici, smo že pred časom naleteli med listanjem zadnje kuharske knjige Vsi za mizo, ki jo je napisala gostinka in avtorica receptov Darja Končarevič. Ideja se nam zdi naravnost odlična za poletje, ko bi v vročih dneh z vklapljanjem pečice v stanovanju poskrbeli za dodaten dvig temperature, pa tudi za takrat, ko med kampiranjem v odmaknjenem kraju pač nimamo pečice. Zamisel za takšne pice je Končarevičeva dobila pri italijanski filmski divi Sophii Loren.

Igralka je nekoč baje dejala: »Raje jem pice in pijem vino, kot da sem suhica.« Prav tako je bila ena njenih prvih filmskih vlog povezana s picami, kajti v filmu z naslovom Zlato iz Neaplja (The Gold of Naples ali L'oro di Napoli) je leta 1954 igrala nezvesto pripravljavko pic, ki izgubi poročni prstan. V tistem filmu je Lorenova zapeljivo pripravlja pice iz ponvice, ki so jih v Italiji po tradiciji pekle ženske, nato pa so dobroto prodajale po soseski. Takšne pice so pred desetletji v višja nadstropja italijanskih stanovanjskih stavb potovale s pomočjo vedra in vrvi, vse to, vključno z izdelavo omenjenih pic, pa je bilo pred točno 70 leti ujeto v film Zlato iz Neaplja.

Dodamo nadev po izbiri. (Foto: Špela Ankele)
Dodamo nadev po izbiri. (Foto: Špela Ankele)

V kuhinji z ljubeznijo

Pice so sicer omenjene tudi v kuharskih knjigah, ki jih je napisala italijanska filmska diva. V slovenščino so že davnega leta 1972 prevedli njeno kuharico z naslovom V kuhinji z ljubeznijo, pred desetletjem pa je izšla še njena prevedena avtobiografija Včeraj, danes, jutri – moje življenje, ki je prežeta z omamnimi zapisi o hrani in italijanski prehranjevalni tradiciji.

Tako je Darja Končarevič v knjigi Vsi za mizo, ki je izšla predlani, poudarila: »Tega trika se nisem spomnila jaz, temveč njeno visočanstvo Sophia Loren. Njena knjiga V kuhinji z ljubeznijo je bila med maminimi najljubšimi. Čisto majhna sem bila, ko sem jo začela listati in se navduševati nad prekrasno divo, ki popolno naličena in v elegantni obleki pozira za dekadentno pripravljenimi omizji. Moj večni vir navdiha.« 

Vzhajano testo oblikujemo v hlebčke. (Foto: Špela Ankele)
Vzhajano testo oblikujemo v hlebčke. (Foto: Špela Ankele)
Pica iz ponvice je odlična ideja za tiste dni, ko je prevroče ali nimamo pečice. (Foto: Špela Ankele)
Pica iz ponvice je odlična ideja za tiste dni, ko je prevroče ali nimamo pečice. (Foto: Špela Ankele)

Testo z drožmi

Testo za pice pripravimo iz moke, vode in soli ter sredstva za vzhajanje. Spodaj je zapisan preverjeni recept za testo z drožmi, če pa vam do droži ni, uporabite kvas. Na kilogram moke dodamo četrt žličke suhega kvasa ali za rozino velik košček svežega kvasa. Ko zamesimo, sledi daljše vzhajanje: najprej vsaj pet ali šest ur na sobni temperaturi, nato testo preložimo v hladilnik, kjer naj počaka čez noč. Preden bomo pice spekli, oblikujemo hlebčke, ti pa naj še vsaj dve uri počakajo na sobni temperaturi, preden jih raztegnemo v pice.

Za 4 osebe.

  • 450 g bele moke
  • 50 g polnozrnate moke
  • 130 g puhastih droži
  • 330–350 g vode
  • 10 g soli

Priprava

  1. V skledi zmešamo obe moki, droži in vodo. Zamesimo, da ni več suhe moke, nato posodo pokrijemo in pustimo pol ure.
  2. Zatem dodamo sol in zamesimo, da se sol enakomerno razporedi, ter spet pokrijemo posodo. Na vsake pol ure naredim prepogibe, to storimo šestkrat. Potem posodo prestavimo v hladilnik za najmanj 12 ur.
  3. Dve ali tri ure pred peko oblikujemo 4 hlebčke, ti naj počakajo na sobni temperaturi.
  4. Potem jih na pomokani površini razvlečemo do velikosti ponve, ki jo segrejemo na štedilniku. Pico na nekoliko višji temperaturi zapečemo na eni strani, nato jo obrnemo, premažemo s paradižnikovo omako in obložimo z izbranimi nadevi (pršut, gobe, sir, bazilika). Zmanjšamo temperaturo, ponev pokrijemo s pokrovko, da se sir raztopi. Pečemo na srednjem oziroma zmernem ognju še toliko časa, da se testo lepo obarva tudi s spodnje strani.

Priporočamo še: Tzatziki solata s piščancem, ki vas bo popolnoma obnorela

Datum Objave: 26.7.2024 ob 08:07

Več iz te teme:

pica brez pečicetesto za picotesto z drožmiitalijanska kuhinja

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.