Pire krompir in bulgur iz pečice

No, tu je predlog za odlično kosilo ali prilogo. Bulgur (kaj je spet to?) in pire krompir iz pečice. Če to ni pozitivna sprememba v kuhinji!

Že to, da se lotim novega recepta, porabim krompir pred pomladjo ter pripravim poceni in nasiten obrok brez posebnega truda, je pozitivno. Recept je resnično zelo preprost za pripravo, in če odmislimo bulgur, ki ga morda niste vajeni, tudi ne zahteva nobenih čudnih sestavin ali začimb.

Vonj po prepraženi čebuli naredi vtis, da se pripravlja nekaj zelo posebnega in zapletenega, pečica se greje in dahne prijetno toploto v prostor, ko vanjo potisnem pekač s kosilom. Če sem prave volje, pripravim za zraven solato. Zdajle mi pride na misel razkošna skleda radiča.

Sestavine za dva

Količine so za manjši pekač.

  • 100 g bulgurja
  • 500 g krompirja
  • 2 čebuli
  • sveži peteršilj in/ali meta (v sezoni)
  • četrt žličke cimeta
  • sol in poper
  • za pest orehov
  • 50 ml oljčnega olja

Priprava

1. Bulgur prelijte s 100 ml vrele vode in pustite približno pol ure. Krompir narežite na kocke in skuhajte v slani vodi. Kuhanega odlijete in pretlačite brez tekočine v suh pire. Orehe grobo nasekljajte (z nožem). Čebulo res drobno nasekljajte, morda kar v sekljalniku. Nasekljajte peteršilj in meto. Bulgur mora popiti vso tekočino. Če je slučajno kaj ostane, jo odcedite.

2. Krompirjev pire in namočen bulgur zmešajte, dodajte sol, poper, cimet, nasekljano čebulo in peteršilj. Če ga imate. Nastala bo lepljiva masa kot za polpete.

3. Drugo čebulo narežite na rezine in z njo obložite dno pekača. Posujte z orehi, prelijte z oljem (mora ga biti veliko).

4. Vključite pečico (180 stopinj).

5. Zajemajte manjšo količino krompirja in bulgurja, sploščite med dlanmi in polagajte v pekač tako, da ostane čebula lepo na dnu. Ni se treba posebno truditi. Da bi pokrili vso površino; iz preostanka mase na koncu zapolnite prostor.

6. Pecite, da bo zgornja plast lepo zapečena, približno pol ure. Narežite že v pekaču in ponudite s solato ali jogurtom.

Priporočamo še: Zato morate krompir, ki kali, čim prej porabiti
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed