Odprta Kuhinja

Pirine bombetke s semeni

Pirine bombetke s semeni (Foto: Midva kuhava)
Odpri galerijo
A+   A-
Domače pirine bombetke nikakor niso pirova zmaga, saj je njihova priprava preprosta, puhaste in slastne pa so tudi, če se jih lotimo, ko niso več tople.

Za kaj vse jih je mogoče uporabiti, ne gre izgubljati besed, a nama se najbolj podajo ob bok bogati enolončnici. Z nečim pač moraš pomazati krožnik, ne?

Pirine bombetke s semeni

Testo

  • 500 g mehke pirine moke
  • 7 g suhega kvasa
  • 4 žlice oljčnega olja
  • žlica sladkorja
  • 1,5 žličke soli
  • 330 ml tople vode
  • 80 g mešanih semen

Drugo

  • jajce
  • 2 žlici mleka
  • mešana semena

Priprava

  1. Testo: vse sestavine stresemo v posodo in iz njih zgnetemo testo. Ker je precej lepljivo, priporočava uporabo kuhinjskega robota – ta delo opravi v približno 10 minutah.
  2. Dodamo 80 g mešanih semen in pregnetemo. Posodo pokrijemo in jo pustimo na toplem približno uro – testo se mora po prostornini podvojiti.
  3. Oblikovanje in peka: pečico razgrejemo na 180 stopinj.
  4. Testo razdelimo na kose, težke približno 115 g, in iz njih z lopatko ali z dlanmi oblikujemo krog­lice. Prenesemo jih na pekač, prekrit s peki papirjem. Narahlo jih pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati 15 minut, nato jih premažemo z mešanico jajca in dveh žlic mleka, po njih pa potresemo mešana semena.
  5. Skupaj s pekačem postavimo na dno pečice še posodo z vrelo vodo.
  6. Pečemo jih 25 minut, po 15 minutah iz pečice odstranimo posodo z vrelo vodo.

Priporočamo še: Kristina Smodila: včasih si je lepo za hrano vzeti kako minutko več in se potruditi, da je – lepo pripravljena

Datum Objave: 27.1.2024 ob 06:01

Več iz te teme:

brunchkruhpirine bombetke

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.