Pirini buhteljni z rabarbarino marmelado

Ker smo skuhali tako dobro marmelado, jo moramo preizkusiti še v buhteljnih. Dve muhi na en mah.

Buhteljni so super zajtrk in jaz se jih nič ne branim. Občasno jih naredim iz pšenične moke in so še bolj puhasti, kakor če jih pripravljamo s pirino. Predlagam pa, da uporabite mehko pirino moko, kajti polnozrnata je precej težka.

Buhteljni

  • 500 g mehke pirine moke
  • vrečka suhega kvasa ali ¾ kocke svežega
  • 250 ml mleka – mlačnega ali vsaj sobne temperature
  • 2 rumenjaka
  • 100 g masla – stopljenega in ohlajenega
  • ščepec soli, žlička sladkorja
  • zavitek vaniljevega sladkorja
  • lupinica pol limone, žlica ruma

Nadev

  • rabarbarina marmelada

Dodatno

  • rumenjak in žlica vode za premaz pred peko
  • sladkor v prahu za posip

Priprava

1. V skledo presejemo moko, dodamo kvas in vse druge sestavine, nato z električnim mešalnikom mešamo toliko časa, da postane testo gladko, svilnato in se ne oprijema več posode.

2. Pustimo vzhajati 40–50 minut, medtem vključimo pečico na 190 stopinj in naoljimo pekač ter ga potresemo z moko.

3. Vzhajano testo preložimo na pomokano površino, nato ga nežno pregnetemo v klobaso in razdelimo/narežemo na 12 enakih kosov. Vsakega z roko sploščimo, na sredino damo marmelado in zapremo z vseh strani, kot bi delali culo. Pazimo, da dobro zatesnimo vse stike. Buhteljne zlagamo na pekač. Ko so vsi narejeni, jih pokrijemo in pustimo vzhajati še 20 minut.

4. Vzhajane premažemo z rumenjakom, zmešanim z žlico vode, in postavimo v pečico za 35–40 minut.

5. Pečene buhteljne delno ohladimo, nato jih pokrijemo. Preden jih ponudimo, jih potresemo s sladkorjem v prahu.

Marmelada iz rabarbare z jagodami

Brez želirnih sredstev. To je na najboljših, kar jih je kdaj prišlo iz mojega lonca. Za 6 kozarcev po 300 ml.

  • 1200 g stebel rabarbare
  • 1000 g jagod
  • 1000 g sladkorja
  • lupinica 1 pomaranče
  • sok pol pomaranče
  • sok 1 manjše ali pol večje limone
  • žlica ruma
  • vanilja po okusu

Priprava

1. Rabarbaro in jagode operemo, nato rabarbarina stebla z nožem zelo tenko olupimo, jagode očistimo zelenja.

2. Vse skupaj stresemo v lonec in začnemo kuhati. Takoj, ko sadje zavre, zmanjšamo temperaturo in pustimo rahlo brbotati toliko časa, da izhlapi polovica tekočine in nehajo nastajati bele pene. Med kuhanjem (približno 45 minut) večkrat pomešamo, da se ne prime posode.

3. Kozarce postavimo v pečico na 100 stopinj za 5 minut, da jih steriliziramo.

4. Marmeladi dodamo vse druge sestavine in pustimo rahlo vreti vsaj še 15 minut. Ker je veliko tekočine izhlapelo, se začne gostiti, in ko se ne pojavljajo več pene, naredimo preizkus na krožniku, da ugotovimo, ali nam ustreza gostota.

5. Marmelado napolnimo v vroče kozarce, dobro zapremo in ovijemo v toplo odejo, da se počasi ohladi.

Priporočamo še: Bezeg: dejstva, ki jih morate upoštevati za pripravo dobrega sirupa
Mirjam Grilc
Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed