Odprta Kuhinja

Piščanec po mediteransko: pol ure in manj kot deset evrov za štiri jedce (VIDEO)

Odpri galerijo
A+   A-
To je recept za trenutke, ko vse drugo odpove. Piščanec, nekaj sestavin, ki jih imamo vsi v hladilniku, potrebujemo pa še testenine.

Za tiste dni, ko se je v službi kaj zavleklo, za popoldne, ko je naša notranja baterija na petih odstotkih in naglo pada – pa si vseeno želimo na mizo spraviti družinsko kosilo. Pol ure in manj kot deset evrov za štiri jedce. Verjetno mi argumentov ni treba več nizati ...

Piščanec po mediteransko

  • 4 piščančja bedra ali približno kilogram drugih kosov (nebelega) piščančjega mesa s kostmi
  • pol kozarčka vloženih suhih paradižnikov
  • oljčno olje
  • za dobro pest kaper
  • 100 g razkoščičenih oljk različnih sort in barv
  • vejica rožmarina (10 cm)
  • 1,5 dl suhega belega vina (malvazija)

  •  

Dodatno

  • široki rezanci

  •  

Priprava

1. V dobri ponvi segrejemo za dve žlici oljčnega olja in dodamo piščančje meso. Dobro ga opečemo z vseh strani na kar močnem ognju, da se ustvari hrustljava skorjica, nič hudega, če se malo prime na dno ponve.

2. Ko je piščanec dobro opečen (ne pa prepečen), zalijemo z dobrim decilitrom vina in deglaziramo: torej z leseno žlico podrgnemo po dnu ponve, da se odlušči in raztopi vse, kar se je prijelo. To je, kot bi dodali popolnoma naravno kocko: bombica okusa.

3. Dodamo še vejico rožmarina, kar celo, da jo lahko predčasno vzamemo ven, ko je okus dovolj močan.

4. Vse skupaj pokrijemo in na majhnem ognju dušimo približno 20 minut oziroma tako dolgo, da meso začne odstopati od kosti.

5. V tem času pristavimo lonec vode in skuhamo testenine po navodilih z embalaže.

6. Ko menimo, da je meso že dovolj podušeno, dodamo sušene paradižnike, ki jih dobro odcedimo, kapre in oljke ter dušimo še kakih pet minut, toliko, da se vse, kar smo dodali, ogreje. Če je sok povrel, zdaj prilijemo malo vode, jušne osnove ali vina – če se odločimo za slednje, moramo kuhati še toliko, da alkohol povre.

7. H kuhanim testeninam prilijemo nekaj žlic omake iz ponve in pomešamo, da se ne sprijemajo, jih razporedimo na krožnike in olajšano prinesemo na mizo ponev z mediteranskim piščancem. Še eno kosilo rešeno.

ni podpisa
ni podpisa

 

Priporočamo še:

image_alt
Krompirjeva zloženka po napotkih Janeza Bratovža (nekaj, kar res morate narediti)


Fotografije in video: Sonja Ravbar

Datum Objave: 30.10.2023 ob 06:10

Več iz te teme:

kosilovideoširoki rezancipiščanec

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.