
Imenitna za predjed, prilogo, prigrizek ali lahko večerjo.
Priprava: 10 minut; čas peke: 30 minut.
Sestavine
– 2 lista razvaljanega svežega listnatega testa
– par kuhanih kranjskih klobas
– 500 g skute
– 250 g stročjega fižola
– sol, poper, šetraj, timijan
– 3 jajca
Priprava
1. Pečico vklopimo na 200 stopinj. Stročji fižol očistimo, narežemo na majhne kocke in stresemo v rahlo slan krop za 10 minut.
2. Nizek pekač iz pečice obložimo s papirjem za peko in nanj položimo oba lista testa drugega poleg drugega. Testo prepikamo z vilicami na več mestih in porinemo v segreto pečico za 15 minut, da se slepo speče.
3. Kuhan stročji fižol odcedimo in postavimo na hladno, da se napol ohladi. Klobase drobno narežemo in stresemo v skledo. Dodamo skuto, jajca, začimbe, nato ohlajen stročji fižol in vse krepko premešamo. Slepo pečeno testo vzamemo iz pečice, nanj hitro naložimo nadev in vrnemo v pečico za 15 minut, da se speče do konca.
4. Ponudimo kot predjed, večerni prigrizek ali kot glavno jed ob paradižnikovi solati.
Nasvet: Pazite, da testo med delom ostane hladno in da hladno vstavite v pečico. Le tako se bo lepo speklo v plasti in se maščoba ne bo razlezla po pekaču. Pred peko ga obvezno prebodemo, da lahko vlaga in zrak nemoteno izhajata iz njega.
Naredimo vnaprej: Najbolj slastna je pravkar pečena, vendar je tudi hladna pita izvrstna. Lahko.
Poizkusite še: Jogurtovo poletno pecivo z marelicami in cvetovi plavice
Fotografija: Krištof Koman