
Receptov za pite ni nikoli preveč.
Sestavine
linško testo
– 300 g moke, 200 g masla
– 100 g sladkorja v prahu, 25 g jajc (pribl. pol jajca)
– 5 g vaniljevega sladkorja, lupinica pol limone
nadev
– 300 g surovega marcipana, 20 g masla, 15 g sladkorja
– 50 g jajc (pribl. 1), 40 g moke, 10 g vaniljevega sladkorja
obloga
– 820 g hruškovega kompota
preliv (po želji)
– zavitek preliva za torte
Priprava
1. Testo: zmehčano maslo, sladkor in dišave zgnetemo, dodamo jajce in nazadnje presejano moko. Gnetemo, dokler ne nastane homogeno testo. Oblikujemo ga v pravokotnik, zavijemo v prozorno folijo in položimo v hladilnik za 30 minut.
2. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
3. Iz linškega testa razvaljamo 3 do 5 mm debelo dno s premerom 25 cm in ga prestavimo v model za pite. Pečemo 7 minut, nato ga pustimo, da se ohladi.
4. Nadev: marcipan premešamo v posodi, da se zmehča. Dodamo sladkor, jajce, zmehčano maslo ter moko in vaniljev sladkor. Premešamo, da nastane homogena zmes.
5. Ohlajeno testo namažemo z marcipanovim nadevom in nanj položimo na rezine narezane polovice hrušk.
6. Pečemo še 40 minut pri enaki temperaturi.
7. Pečeno pito lahko premažemo s prelivom za torte, da ostane čim dlje sveža.
Recept in fotografija: BIC Ljubljana