Pita z zdrobom, jabolki in pudingom brez peke

Vemo, kako radi imate preproste sladice, kjer sestavine preprosto zmešamo, zložimo v plasti in ohladimo.

Tudi jesenske pite so lahko čudovitega okusa, čeprav zanje ne bomo vključili pečice. V nadev, ki je srce te poslastice, smo vključili sestavino, ki jo obožujete. Zdrob bo poskrbel za čvrstost in toplino okusa.

Pita z zdrobom

Sestavine so za pekač premera 23 cm.

Piškotno dno

  • 250 g ovsenih piškotov
  • 100 g stopljenega masla + malo za pekač
  • 2 žlici vode

Nadev

  • 600 g kislih jabolk, na primer elstar
  • 30 g masla
  • žlička vaniljeve paste ali vrečka vaniljevega sladkorja
  • 1/2 žličke cimeta, 2 žlici sladkorja
  • žlica limonovega soka
  • žlička koruznega škroba (po potrebi)

Krema

  • vrečka praška za vaniljev puding
  • 50 g pšeničnega zdroba
  • 600 ml mleka
  • žlica sladkorja, ščepec soli
  • žlička vaniljeve paste

Dekoracija

  • karamelna omaka, 1/2 jabolka
  • 1–2 žlici limonovega soka
  • 1–2 žlički nasekljanih prepraženih lešnikov, zvezdasti janež

Priprava

1. Piškote zdrobimo v sekljalniku in pomešamo s stopljenim maslom, po potrebi dodamo vodo in maso s pritiskanjem razporedimo ob dno pekača. Podlago damo v hladilnik za 30 minut, da se utrdi.

2. Pripravimo nadev: jabolka operemo, olupimo in narežemo na manjše kocke. V večji ponvi raztopimo maslo, dodamo jabolka, vaniljevo pasto ali vaniljev sladkor, cimet, limonov sok in sladkor. Dušimo, da se jabolka zmehčajo. Na koncu po potrebi dodamo še škrob in dobro premešamo, kuhamo še dobri 2 minuti, nato odstavimo z ognja in pustimo, da se ohladijo.

3. Preliv: zdrob zmešamo s praškom za puding in ga nato, po enakem postopku, kot priporoča proizvajalec, zakuhamo v mleko, ki mu dodamo še ščepec soli, sladkorja in vanilje. Kuhamo 2–3 minute.

4. Sestavimo: na piškotno dno razporedimo tretjino kreme. Po njej naložimo dušena jabolka in nato preostalo kremo. Pre­krijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za dobro uro.

5. Pito okrasimo z rezinami jabolk, z nasek­ljanimi lešniki, zvezdastim janežem in užitnim sezonskim cvetjem. Pred postrežbo jo znova pospravimo v hladilnik.

Priprava Neli Selan/BIC Ljubljana Fotografije Sonja Ravbar

Priporočamo še: Ocvrti jabolčni obročki: hitra sladica iz otroštva (VIDEO)
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana