Odprta Kuhinja

Ploski kruh brez kvasa, ki bo nared v 20 minutah

Ploski kruh brez kvasa, ki bo nared v 20 minutah (Foto: Midva kuhava)
Odpri galerijo
A+   A-
Vsaka jed svoj kruhek najde! Načrta za pripravo dobrega kruha ni treba vedno vpisati v koledar, dovolj je že 20 minut in minimalna količina volje.

Za ploski kruh vkup vržeš sestavine, jih malce pomečkaš v testo, potem pa z levo roko oblikuješ in z desno spečeš. Rezultat je kruhov disk s prijetno žvečljivo in mehko teksturo, ki je kot nalašč za zajemanje sataraša in mazanje krožnika. Saj ne, da obogaten z zeliščnim maslom ne bi izginil tudi brez pomoči glavne jedi.

Ploski kruh brez kvasa

Kruh

  • 300 g moke
  • 1,5 žličke soli
  • pol žličke pecilnega praška
  • 240 g grškega jogurta

Zeliščno maslo

  • žlica sesekljanega peteršilja
  • 2 žlici masla
  • 2 stroka česna

Priprava

  1. Zeliščno maslo: v posodici zmešamo zmehčano maslo, sesekljan peteršilj in sesekljan česen.
  2. Ploski kruh: v posodo stresemo moko, sol in pecilni prašek ter čmoknemo grški jogurt.
  3. Vse skupaj zmešamo ali na roke ali s kuhinjskim robotom, da dobimo gladko testo. Če je presuho, primešamo žličko grškega jogurta.
  4. Testo zavijemo v folijo za živila in ga pustimo 10 minut pri miru, nato ga razdelimo na 4 dele, ki jih oblikujemo v kepe. Vsako kepo razvaljamo v krog.
  5. Ponev segrejemo nad sred­nje močnim ognjem in vanjo kanemo malo olja.
  6. Ploski kruh pečemo 1–2 minuti na vsaki strani.
  7. Ko se na vrhu začne napihovati, obrnemo in pečemo, da se mehurji spremenijo v zlato rjavo zapečene lise.
  8. Še vroč kruhek radodarno premažemo z zeliščnim maslom.

Zraven pa priporočamo: Jajčni sataraš po receptu Tjaše in Blaža (Midva kuhava)

Datum Objave: 27.8.2024 ob 07:08

Več iz te teme:

kruhploščati kruhbrez kvasa

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.