Počasi pečena raca v litoželeznem pekaču, nadevana z jabolkom in hruško

Sočna in s hrustljavo skorjico. Na meniju martinove pojedine Urške Fartelj.

Sestavine

– 1 raca (2,5 do 3 kg)
– 1 hruška
– 2 jabolki
– 1 rdeča čebula
– 5 do 8 suhih sliv brez koščic
– maščoba
– sol
– 1 žlica rjavega sladkorja
– 1/2 dl cabernet sauvignona
– 1 žlica na koščke narezane mesnate slanine

Priprava

1. Raco očistimo, s pinceto odstranimo morebitne ostanke perja, operemo in s papirnato servieto obrišemo do suhega. Raco solimo in ji v trebušno votlino potisnemo hruško in jabolko. Zapremo jo z zobotrebcem.

2. V višjem litoželeznem pekaču na malo maščobe na hitro popečemo raco z vseh strani. Koža mora malce porjaveti, zakrkniti, da bo med peko zadržala sokove iz mesa.

3. Raco vzamemo iz pekača in na zapečenih ostankih popečemo slanino. Odstavimo z ognja. Dno posode obložimo z na debelo narezano čebulo, jabolkom in slivami. Zalijemo z rdečim vinom in na to sadno posteljo položimo raco s prsnim delom navzgor.

4. Lonec pokrijemo in raco pečemo 30 minut na 220 stopinj, nato še 2 uri na 160 stopinj. Na dnu posode se bo nabralo precej soka, ki ga večino (ne vse) odlijemo v manjšo posodo. Raco po prsih malo pokapljamo z maščobo in še malce potresemo z grobo mleto soljo. Zdaj jo odkrito pečemo še 30 minut na 220 stopinj. Maščoba, sol in visoka temperatura na koncu peke bodo poskrbeli za hrustljavo skorjico. Race vmes ne obračamo.

5. Pečeno raco previdno vzamemo iz pekača in jo pustimo na krožniku 10 minut, da se sokovi v njej umirijo. Ta čas pripravimo omako iz ostankov, ki so se nabrali na dnu posode po peki race (nekaj sliv postrežemo celih poleg race) in soka, ki smo ga že prej odlili. Oboje s paličnim mešalnikom zmiksamo in precedimo. Omako lahko uporabimo tudi za mlince.
6. Raco postrežemo z zabeljenimi mlinci, sladkim rdečim zeljem in omako.

Receptura in fotografije: Urška Fartelj, 220 stopinj poševno

Poskusite še: Rdeče zelje z jabolkom, hruško in vinom

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana