Poenostavljen recept za limonov trifle, uradno sladico jubileja Elizabete II. (osvojil bo vaše srce)

Trifle je v Združenem kraljestvu sila priljubljena sladica in tudi krasna za pripravo, saj v veliko stekleno skledo nalagamo sladke plasti, nato pa to kar z žlico razdelimo med jedce. Vsekakor preprosto: tako za pripravo kot prenašanje naokoli.

Pogled v zgodovino: 2. junija 1952 so Elizabeth Windsor, tedaj staro rosnih 26 let, okronali za britansko kraljico. Zdaj, sedem desetletij pozneje, je Elizabeta II. še vedno na prestolu, kar pomeni, da vlada dlje kot katerikoli drug vladar. V Združenem kraljestvu je navada, da ob okroglih obletnicah izberejo jubilejno sladico. Tokrat so to vlogo namenili osvežilnemu triflu, izvirno imenovanemu lemon swiss roll and amaretti trifle pudding. Zato vam danes postrežemo z romantično zgodbo, ki se skriva za platinasto kraljičino sladico.

Pred 75 leti se je Elizabeta II. poročila s Filipom Mountbattnom. Na poroki so jima postregli tudi sladico, prežeto z limono, zato na Otoku še danes velja, da je ta osvežilni sladki okus kraljičin najljubši. Z mislijo na to anekdoto se je v snovanje platinaste sladice podala Jemma Melvin iz okolice Liverpoola. Oprla se je na družinski recept, kajti njena babica je oboževala limonove trifle in je bila tudi prava mojstrica v njihovi pripravi.

Zmagovalna sladica, ki bo po Britaniji in še kje pospremila 70. obletnico vladanja kraljice Elizabete II.

Kraljica bo navdušena

No, in tako se je Jemma Melvin na natečaj, ki je potekal pod okriljem kultne britanske blagovnice Fortnum & Mason, podala z receptom za sladico, ki v eni skledi združi limonovo rulado, preplet pomaranč in mandarin ter mandljeve piškote, amarette. Konkurenca ni bila od muh, saj je na natečaj prispelo več kot 5000 receptov.

Ko so med njimi izbrali na videz najboljše, je napočil še čas za preverjanje, kakšnega okusa so sladice. Žirija pod budnim očesom legendarne Mary Berry, ki je na Otoku res slavna kuharica, nekako v rangu Jamieja Oliverja in Nigelle Lawson, je več mesecev iskala sladico, ki bo zaznamovala visoki jubilej vladavine. Šele po preizkušanju receptov so izluščili pet finalistov in med temi je žirijo najbolj prepričala Liverpoolčanka.

Jemma Melvin peče sladice že od mladih nog in je presneto ponosna, da bo njen recept potoval po svetu, številne ponovitve pa bo doživel ravno te dni, na večjih in manjših slavjih v čast kraljičinega visokega jubileja. Ko so jo vprašali, kako je sestavila recept, je povedala: »Naredila sem nekaj različic, preden sem ustvarila končno – najprej je bil tu zgolj limonov okus, ki pa se mi ni zdel nič kaj poseben, zato sem dodala amarette in mandarine. In to je bilo to!«

Recept je pohvalila tudi že omenjena britanska kuharska kraljica Mary Berry: »Mislim, da bo Britanija navdušena in kraljica prav tako.« Preplet jubilejnih okusov je prevzel tudi Rogerja Pizeyja, ki v blagovnici Fortnum & Mason vodi slaščičarski oddelek: »Jemmin trifle bomo brez dvoma pripravljali prihodnjih 50 ali 100 let.«

Mična.si: To oče Meghan Markle sporoča britanski kraljici
Jubilejni limonov trifle, kot ga je poenostavil in tudi “poslovenil” priljubljeni kulinarični bloger Sašo Šketa.

Poslovenjena, poenostavljena izvedba

Osvežilna in ne pretirano sladka kombinacija je navdušila tudi nas, ko smo te dni v rezidenci britanskega veleposlaništva med prvimi v Sloveniji pokusili zmagovalno večplastno sladico. Sestavljena je iz limonove rulade, želeja iz citrusov (v Britaniji znanega pod imenom St. Clement’s), vaniljeve kreme in mandarinovega kulija. Potem sledi zajetna plast stepene smetane, po kateri so posuti okruški bele čokolade s kandiranim sadjem, piko na i pa dodajo mandljevi piškoti, amaretti.

Da bi ta preplet precej britanskih elementov približali Slovencem, se je britansko veleposlaništvo povezalo s kulinaričnim blogerjem Sašem Šketo, da je poslovenil originalni recept. Kot je dejal, je želel sladico prilagoditi ponudbi naših trgovin in hkrati ljubiteljskim kuharjem.

Tako je recept tudi poenostavil, saj je uporabil kupljeno rulado, ki jo je dopolnil s preprostim želejem iz citrusov, namesto kreme pa je dodal vaniljev puding. Da bi bila priprava še za odtenek lažja, je v trgovini izbral tudi mandljeve piškote (torej: amarette) in jih vključil v sladico, ki zaradi svežine citrusov in sončne barve že prav prijetno namiguje na prihajajoče poletje.

Za konec še besede britanske veleposlanice Tiffany Sadler, ki je ob predstavitvi platinaste kraljičine sladice dodala: »Združeno kraljestvo in Slovenijo združuje spoštovanje do kraljice Elizabete II., prav tako pa si državi delita veselje do dobre in izbrane hrane. Ko smo torej razmišljali o tem, da bi platinasti jubilej pripeljali v Slovenijo, je bila kulinarika osrednja tema, ki smo jo hoteli predstaviti. Vesela sem, da smo s Saševo pomočjo našli način, kako to izbrano britansko sladico narediti tudi tukaj – upam, da bo veliko ljudi v Sloveniji preizkusilo recept in dvignilo kozarec za zdravje njenega veličanstva!«

Jubilejni trifle

Nastalo bo od 15 do 20 porcij.

Žele St Clement’s

 • 6 lističev želatine
 • 400 ml vode
 • 150 g sladkorja
 • 6 trakov pomarančne lupinice
 • 6 trakov limonove lupinice
 • 150 ml limonovega soka
 • 150 ml pomarančnega soka

Vaniljev puding

 • zavojček vaniljevega pudinga
 • 20 g vaniljevega sladkorja
 • 20 g sladkorja
 • 300 ml mleka
 • 200 ml sladke smetane
 • 0,5 žličke limonove arome

Mandarinov kuli

 • 1200 g odcejenih vloženih mandarin
 • 100 g želirnega sladkorja (za pripravo v razmerju 3:1)
 • 2 žlici limonovega soka
 • nalomljena čokolada
 • 200 g bele čokolade
 • 50 g koščkov kandirane pomaranče

Dodatno

 • 2 kupljeni ruladi z okusom vanilje ali limone
 • 100 g piškotov amarettov
 • 500 ml sladke smetane

Priprava

1. Žele: v skledo hladne vode potopimo 6 lističev želatine in jih pustimo, da se namakajo 5–7 minut.

2. V lonec vlijemo 400 ml vode in dodamo 150 g sladkorja.

3. Z lupilcem narežemo 6 trakov limonove in 6 trakov pomarančne lupinice ter jih dodamo v lonec. Premešamo, zavremo in kuhamo 1–2 minuti, da se sladkor popolnoma raztopi. Previdno odstranimo lupinice.

4. Zdaj damo v lonec dobro ožeto želatino in premešamo. Nato ožamemo limone in pomaranče ter v lonec prilijemo 150 ml limonovega in 150 ml pomarančnega soka. Premešamo in odstavimo z ognja. Mešanico ohladimo na sobno temperaturo in pazimo, da ostane žele tekoč.

5. Skuhamo vaniljev puding: v skodelico nalijemo 100 ml mleka, dodamo 20 g vaniljevega sladkorja, 20 g sladkorja in mešanico za puding. Dobro premešamo z metlico.

6. V lonec nalijemo 200 ml mleka in 200 ml sladke smetane. Premešamo, zavremo in odstavimo. V vroče mleko med mešanjem vlijemo mešanico za puding. Prestavimo nazaj na zmeren ogenj in kuhamo še 2–3 minute. Ko se puding zgosti, ga odstavimo in prelijemo v široko, plitvo posodo. Povrhu ga pokrijemo s folijo za živila in postavimo v hladilnik za 30 minut, da se popolnoma ohladi. Ohlajenega pred uporabo zmešamo z ročnim mešalnikom.

7. Kuli: v lonec stresemo 600 g odcejenih vloženih mandarin in jih kuhamo 5–7 minut, vmes večkrat premešamo, da razpadejo na manjše koščke. Dodamo 100 g želirnega sladkorja in 2 žlici limonovega soka. Premešamo, zavremo in kuhamo med 7 in 10 minut. Odstavimo in popolnoma ohladimo. V ohlajeno mešanico vmešamo 600 g odcejenih vloženih mandarin.

8. Za belo čokolado pripravimo pladenj (20 x 30 cm) in ga pokrijemo s papirjem za peko. Nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici stopimo 200 g bele čokolade. Stopljeno čokolado vlijemo v pripravljen pekač in čez potresemo 30 g kandiranih pomaranč. Počakamo, da se čokolada strdi, nato jo narežemo na različno velike trikotnike.

9. Zdaj trifle samo še sestavimo, za kar potrebujemo posodo za trifle ali večjo, tri- ali 3,5-litrsko skledo: ruladi narežemo na 2,5 cm debele rezine in jih zložimo okoli spodnjega roba posode. Med kosi pustimo manjše reže, ki jih bo zapolnil žele. S preostalimi rezinami prekrijemo dno posode. Ko je dno prekrito, čez položimo še eno plast rezin, da se robovi stranskih rulad izravnajo z notranjo plastjo.

10. Čez rulado prelijemo žele St Clement’s in postavimo posodo v hladilnik za 3 ure, da se strdi.

11. Plast želeja prekrijemo z ohlajenim vaniljevim pudingom. Po njem razporedimo 80 g amarettov in jih rahlo potisnemo v vanj. Čez prelijemo mandarinov kuli.

12. V ločeni posodi stepemo sladko smetano do mehkih vrhov in z njo prekrijemo plast mandarin.

13. Trifle okrasimo s preostalimi koščki kandirane pomaranče, amaretti in nalomljeno belo čokolado.

Priporočamo še: TOP 15 receptov z bezgom

Fotografije Špela Ankele in Sašo Šketa

Aktualno: Vrt po neurju: pomoč poškodovanim vrtninam
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana