Odprta Kuhinja

Poletna korma s prvimi bučkami, grahom, česnom in krompirjem

Odpri galerijo
A+   A-
Čeprav je kari najbolj znana indijska omaka, je korma bistveno boljša, zame najboljša. Sprašujem se, kako se ji je lahko zgodila takšna krivica, da je ostala neopažena. Nekatere izjemne reči so očem nevidne, kar niti ni tako slabo, če malo razmislim.Pri nas smo jo pripravili na dan, ko je sonce za hip obstalo in se nato prevesilo. Bil je solsticij, vesak, ženske smo se oblekle v belo in tako počastile sonce za najdaljši dan v letu. Tako pravi izročilo. Vsak praznik se pozna tudi pri mizi, zato se je kuhala korma, bogata smetanova omaka.

Naj se pohvalim, glavne sestavine, grah, bučke, krompir in česen, smo pridelali na našem vrtu. Vrtičkarji med vami me bodo razumeli, to je posebna vrsta veselja, ko prineseš zelenjavo z vrta naravnost v kuhinjo. In nekakšen čudež. Spominjam se grahkov, ko so se potegnili iz zemlje v hladno in deževno pomlad. Le redkokdaj jih je obsijalo sonce in zdelo se je, da letos ne bo graha. No, pa je celo bogato obtežen s polnimi vijoličnimi stroki.

Česen, peski


Česen je naredil dolge poganjke, na koncu se je odebelil popek. Temu v Istri rečemo peski. Česnove poganjke je treba potrgati, da se česen bolj odebeli, in nato pripraviti v frtalji, rižoti ali mineštri, že kako. Uporabite jih povsod, kjer bi nasekljali česen, le precej več, ker so manj intenzivnega okusa. Peski so specialiteta, podobno kot šparglji. Običajno porabijo samo steblo, ne bi vedela, zakaj, saj je tudi česnov popek užiten.

Ognjič lahko nadomesti žafran


Na vrtu se odpirajo tudi drugi užitni cvetovi, boraga, kapucinke in ognjič. Ognjič je lepa in zdravilna rastlina, iz cvetnih lističev lahko skuhate čaj za boljšo prebavo ali izpiranje ust pri težavah z dlesnimi, še bolj znano je mazilo za vse vrste ran, opeklin in brazgotin. Manj znano je, da oranžni cvetni lističi v jedeh nadomeščajo žafran. Rahlo pikanten okus imajo in nežno obarvajo jed. Včasih so to veliko prakticirali, saj je bil žafran pač drag kot žafran. Njegove zdravilne lastnosti so navdihujoče, kulinarične prav tako. Venček iz ognjičevih cvetov menda pomaga uresničiti sanje, medtem ko spimo, zato ga dajte pod posteljo. Ognjič je sončev cvet, nabiramo ga po soncu in seveda posušimo v senci, za zalogo za temačne dni. Dan se že krajša, uživajte poletje, dokler je.

Vsak praznik se pozna tudi pri mizi.

Vrtnaričina korma


Za dva.

 • 2 mlada krompirja

 • 150 g graha

 • žlica rozin

 • prva bučka

 • česen ali peski

 • pol žličke kurkume

 • pol žličke koriandra

 • pol žličke karija

 • mlet čili po okusu

 • pest indijskih oreškov (za domačo vegansko smetano)

 • 4 cvetovi ognjiča

 • 200 g riža basmati

 • svež koriander

 • olje

 • sol


Priprava


1. Za deset minut ali dlje namočite indijske oreščke. Krompirja in bučko narežite na večje kose. Sesekljajte česen ali narežite peske.

2. Na olju popecite krompir. Preden se zmehča, dodajte grah, rozine, popražite, zalijte z malo vode, dodajte kari, kurkumo, koriander v prahu in čili ter sol. Pokrijte.

3. Ko je krompir mehek, dodajte mlado bučko, česen ali peske in cvetne lističe ognjiča, dvakrat obrnite in odstavite.

4. Indijske oreščke zmiksajte z vodo, v kateri so se namakali. Zlijete v ponev, premešajte in pustite na izključenem štedilniku. Če se močno gosti, dolivajte vodo. Redka omaka je ravno prava gostota.

5. Ponudite s kuhanim rižem basmati, na krožniku posipajte z nasekljanim svežim koriandrom.

Namig: Pravilno kuhan basmati se prepozna po tem, da se iz njega lahno dviguje sopara, zrnca riža pa se na površini postavijo pokonci. Kako ga pripraviti, da bo rahel? Odmerite riž in posebej dvakratno količino vode. Riž stresite v lonec, zalijte z veliko vode in z roko premešajte. Ko se riž umiri na dnu, vodo previdno odlijte. Ponovite še dvakrat. Nato ga zalijte z odmerjeno dvakratno količino vode. Ko zavre, znižajte na minimalno temperaturo, kuhajte nekaj minut, nato izključite in pustite riž pokrit kakšnih petnajst minut. Razrahljajte ga z dvema vilicama.

Skuhajte tudi: Poletna testeninska solata: osvežilna miss poletja

Datum Objave: 1.7.2021 ob 09:07

Več iz te teme:

brezmesne jedibučkečesenbasmatikormapeškiognjič

Naročite se na e-novice:

Beba SplichalAvtor na portalu Odprta kuhinja