Najboljši recepti za odlične poletne pice

Naj bo margerita ali časi, naj bo calzone (»zaprta pica«) ali piceta, vsaka je lahko poletna, če si jo privoščimo poleti. A vseeno, zadali smo si cilj, da poiščemo kakšne posebne, neobičajne, lahke in sezonske obloge za pice, da si bodo izraz poletne zares zaslužile.

Pica je jed iz kvašenega testa, na katerega naložimo različne obloge in vse skupaj spečemo v peči(ci). Navadno jo prepoznamo po stopljenem siru prek šunke in paradižnika, čeprav pice še zdaleč niso le takšne. Menda je bila prva klasična neapeljska pica brez paradižnika, le z oljčnim oljem, sirom in začimbami. Danes obstaja toliko vrst, da jih ni mogoče prešteti. Če jo delamo doma, so na njej pogosto ostanki hrane iz hladilnika, in tako je znova drugačna, današnja denimo št. 13062010. Pravi poznavalci sicer priznavajo le eno samo, torej tisto, na kateri je testo premazano z oljem in obloženo s paradižnikom. Mi, ki smo bolj popustljivi, pa k tej (preprosti) pici dodajmo šunko in sir ter jo denimo poimenujmo pica klasika.

Zanimiva je zgodba, ki jo povezujejo z nastankom pice margerite. V nekaj virih omenjajo, da naj bi poleti 1889. znan neapeljski pek pic Raffaele Esposito spekel pico za italijanski kraljevski par, Umberta I. in krajico Margherito. Testo je premazal z oljem, obložil s paradižnikom, mocarelo, baziliko in origanom. Rdeča, bela in zelena so barve italijanske zastave, in gosta sta bila nad domoljubno potezo peka pic navdušena. Od takrat naprej se taka pica z dovoljenjem kraljice imenuje po njej.

Pica je v osnovi preprosta, skromna in pravzaprav zdrava jed. Žal med ljudmi velikokrat neupravičeno velja za ravno nasprotno. Pica, po kateri zaužijemo še kakšen sadež, je skoraj povsem uravnotežen obrok. Če za testo vzamemo temnejšo moko ali mešanico različnih vrst moke, znižamo glikemični indeks in poskrbimo za nekatere minerale ter vlaknine. Če za oblogo vzamemo še drugo zelenjavo, ne le paradižnika, smo naredili še korak več. Energijska vrednost pice, ki je morebiti komu trn v peti, pa je predvsem odvisna od izbrane mesne obloge.

Testo za pico

Sestavine (za dve običajno veliki okrogli pici ali za pico v nizkem pravokotnem pekaču iz pečice)

  • 400 g moke, 250 ml vode
  • 10 g svežega kvasa ali 1 vrečka suhega kvasa
  • 3–4 žlice (oljčnega) olja
  • 10 g soli, pol žličke sladkorja

Priprava

1. V posodici v manjši količini vode raztopimo sladkor in v njem razpustimo kvas.

2. V posodo stresemo moko, v jamico na sredini zlijemo kvasno raztopino, ob strani sol, prilijemo olje in vodo ter sestavine malo premešamo. Zdaj zmes zvrnemo na pult in približno 10 minut gnetemo, da dobimo mehko in elastično testo. Oblikujemo hlebček, ga pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati vsaj pol ure. Če imamo čas, ga pustimo vzhajati dlje, to je 1–2 uri, da dobro naraste, vmes enkrat pregnetemo.

3. Vzhajano testo za pico razdelimo na pol in vsak kos razvaljamo ali raztegnemo po pekaču v krog na največ 0,5 centimetra debelo. (Za pravokotno pico hlebčka ne delimo.) Pri robovih pustimo malo više, pomagamo si s prsti. Če imamo čas, testo pustimo vzhajati 10 minut, sicer takoj obložimo z izbrano oblogo.

Različica: Testo za pico lahko naredimo iz bele ali temne pšenične moke ali izberemo mešanico različnih vrst moke, denimo del pšenične in del ržene moke. Koruzna in ajdova moka sta manj primerni. Testo za podlago pice je preprosto kvašeno testo, ki ga pripravimo sami ali kupimo zamrznjenega, a domače testo ima pristnejši/boljši okus.
Koristen nasvet: Če testo pripravljamo vnaprej, hlebček testa postavimo v plastično posodico in pokrijemo ali zavijemo folijo ter shranimo v hladilnik, kjer počasi vzhaja. Tako počaka celo več dni. Ko ga potrebujemo, ga pustimo vsaj pol ure vzhajati na toplem. Brez težav ga zamrznemo. V velikosti tenis žogice se odtali v 10 minutah.

Pica z gorgonzolo in bučkami

Sestavine

  • 4 bučke
  • oljčno olje
  • 2 stroka česna
  • vložen paradižnik (ali pire)
  • 1 trikotnik gorgonzole
  • origano
  • po želji mocarela

Priprava

1. Bučke tanko narežemo in na žlici olja prav na hitro popečemo, le toliko, da ovenejo. Potresemo s strtim česnom, posolimo in odstavimo.

2. Testo za pico razvaljamo z valjarjem ali raztegnemo v pekaču s prsti, premažemo s pretlačenim paradižnikom, potresemo z origanom, obložimo z bučkami in povrhu dodamo kose gorgonzole in po želji na kocke narezano mocarelo. Postavimo v vročo pečico in spečemo.

Namig: Bučke so hvaležna zelenjava za poletno pico, vendar jih pred peko vedno na hitro popečemo, na pici pa njihov okus povežemo z mocarelo in/ali gorgonzolo.

Pica s poletno zelenjavo in tunino

Sestavine

  • 1 zelena paprika
  • 1 korenček
  • 3 žlice koruze
  • 1–2 manjši pločevinki tunine
  • vložen paradižnik (ali pire)
  • 2 čebuli
  • česen
  • mocarela

Priprava

1. Papriko in korenček narežemo na kocke ter stresemo v ponev. Po potrebi prilijemo malo olja in na hitro popečemo.

2. Medtem grobo narežemo čebulo in česen ter stresemo k zelenjavi, premešamo in počakamo, da čebula ovene. Odstavimo.

3. Dodamo tunino iz pločevinke, ki ji pred tem odlijemo odvečno olje, ter oplaknjeno in odcejeno koruzo.

4. Testo za pico razvaljamo z valjarjem ali raztegnemo v pekaču s prsti, na testo namažemo paradižnik, potresemo z origanom, dodamo zelenjavno omako in obložimo z rezinami ali kockami sira.

Namig: Ta pica je prijetno sveža, a le, če ni preveč mastna.

Pica s čebulo

Sestavine

  • 4 čebule, zelene ali črne oljke
  • 2 pločevinki sardin ali inčunov v oljčnem olju
  • timijan

Priprava

1. Testo za pico razvaljamo z valjarjem ali raztegnemo v pekaču s prsti in premažemo z oljem.

2. Čebulo olupimo in tanko narežemo na kolobarje. Položimo jih na testo.

3. Na čebulo naložimo filete sardel in oljke. Po okusu solimo.

4. Postavimo v močno segreto pečico in spečemo. Ponudimo vročo.

Različica 1: Testo tanko premažemo s sladko smetano, solimo, popramo, začinimo z muškatnim oreščkom, potresemo s čebulo, kockami slanine in obložimo z rezinami sira camembert.
Različica 2: V posodi premešamo tanko narezano rdečo čebulo, strt česen, na kocke narezano papriko, solimo in začinimo z origanom, baziliko, timijanom in čilijem. Naložimo na z oljem premazano testo in potresemo s feta sirom.

Pica z bučkinimi cvetovi

Sestavine

  • cvetovi bučk
  • vložen paradižnik
  • 2 rezini sirarske skute
  • sol, olje

Priprava

1. Cvetove bučk očistimo, umijemo, dobro posušimo na krpi in za hip v vročem olju ocvremo da ovenejo.

2. Testo za pico razvaljamo z valjarjem ali raztegnemo v pekaču s prsti, premažemo s pretlačenim paradižnikom, obložimo s cvetovi, potresemo s kockami sirarske skute in vse rahlo posolimo.

3. Postavimo v vročo pečico in pečemo kakor običajno.

Različica: Namesto sirarske (albuminske) skute vzamemo mocarelo, pico pa začinimo s timijanom, origanom in baziliko.

Pica s figami in kozjim sirom

Sestavine

  • 8 suhih ali svežih fig
  • 1 rdeča čebula
  • 1 žlica oljčnega olja
  • ščep soli
  • 1 čajna žlička timijana
  • čajna žlička semen komarčka (ali listi komarčka)
  • 120 g trdega kozjega sira
  • mocarela

Priprava

1. Suhe fige v manjši posodici prelijemo z vročo vodo in pustimo namakati 10 minut. Zatem jih narežemo na kocke. V sezoni izberemo sveže fige, ki jih le narežemo.

2. Čebulo narežemo na kolobarje in jo na žlici olja popražimo, da ovene. Ogenj zmanjšamo in čebulo solimo. Pražimo dalje, da čebula porjavi, približno 5 minut. Odstavimo ter začinimo s timijanom, semeni komarčka.

3. Vzhajano testo razvaljamo na pol cm debelo. Položimo ga na rahlo naoljen pekač. Testo tanko premažemo z oljem. Potresemo z narezano mocarelo in kozjim sirom. Na vrh naložimo popraženo čebulo in narezane fige, postavimo v segreto pečico in spečemo kot običajno.

Pica calzone

Sestavine

  • česen
  • vložen paradižnik (ali pire)
  • sol
  • kapre
  • koruza
  • paprika
  • vloženi šampinjoni v slanici
  • sir
  • nekaj žlic skute (ali feta sir)
  • origano
  • bazilika
  • šunka ali poljubna salama

Priprava

1. Testo za pico razvaljamo z valjarjem ali s prsti v pekaču raztegnemo (oblikujemo) v krog. Šampinjone po potrebi narežemo. Šunko narežemo na majhne kose, oljke izkoščičimo in narežemo. Mocarelo narežemo na kocke.

2. V posodi po okusu zmešamo pretlačen paradižnik, narezan česen, gobice, oplaknjeno koruzo, salamo, kapre, začinimo in vmešamo še na kocke narezan sir ter nekaj žlic skute, da bo nadev bolj sočen. Rahlo solimo.

3. Na polovico testenega kroga naložimo nadev, drugo polovico testa prepognemo čez nadev, robove stisnemo skupaj, postavimo na pekač in v segreti pečici pri 200 şC pečemo približno 20 minut.

Opomba: Če imamo sveže gobe, jih prej popražimo na maslu (olju) in česnu, da vsa voda izpari.
Različica: Na jugu Italije je znana tudi pica calzone s sirovim nadevom, in sicer jo nadevajo z mešanico sira rikota (sirarska skuta), kock mocarele, začinjene z mletim črnim poprom. Ob pečeni pici ponudijo paradižnikovo omako v posodici.
Poizkusite še: Pečene banane z arašidovim maslom in vaniljevim sladoledom

Fotografija: Maria Korneeva/Getty Images

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed