Polnjena bučka z ajdovo kašo, pršutom in gorgonzolo

Odpri galerijo
A+ A-
Ko kakšna uide z vajeti, jo izkoristite.
Priprava: 10 minut; čas peke: 40 minut.
Sestavine
- velika bučka (buča)
- 100 g ajdove kaše
- sol
- 4 rezine (kuhanega) pršuta
- 1 dl vina
- 1 dl sladke smetane
- 50 g gorgonzole
Priprava
1. V kozico nalijemo 2 dl vode, vanjo stresemo oprano ajdovo kašo, previdno solimo, zavremo in odstavimo. Pokrito pustimo 5 minut, da kaša popije vso vodo in lepo nabrekne.
2. Medtem veliko bučo po dolgem prerežemo, ji izdolbemo sredico (semenje), in jo prečno prerežemo na 2 ali 3 dele, odvisno od velikosti buče in našega pekača. Posamezne kose postavimo v pekač, da lepo ležijo.
3. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
4. Kuhan pršut narežemo na koščke in ga dodamo h kuhani ajdovi kaši. To je nadev, s katerim napolnimo bučko. Povrhu obložimo z gorgonzolo.
5. Posebej zmešamo vino in sladko smetano ter ob strani prilijemo v model. Pekač prekrijemo z aluminijasto folijo in porinemo v segreto pečico za 30 minut. Potem folijo odstranimo in pečemo še 10 minut, da se malce zapeče. Ponudimo kot glavno jed, zraven postrežemo zeljno solato s svežimi kumarami in fižolom.
Opomba: Če želite krepkejši nadev, ki ne razpade, med ajdovo kašo dodajte jajce.
Nasvet: Ker je pršut slan in prav tako gorgonzola, kašo raje solimo manj ali sploh nič.
Različica: Gorgonzolo po želji nadomestimo s kamemberjem ali drugim aromatičnim sirom. Namesto pršuta uporabimo slanino ali ostanke klobas.
Preverite še: Juha iz bučk s parmezanom in popečenimi kruhki
Naslovna fotografija je simbolična: Getty Images
Datum Objave: 20.7.2019 ob 18:07