Odprta Kuhinja

Polnjena bučka z ajdovo kašo, pršutom in gorgonzolo

Odpri galerijo
A+   A-
Ko kakšna uide z vajeti, jo izkoristite.Priprava: 10 minut; čas peke: 40 minut.

Sestavine


- velika bučka (buča)
- 100 g ajdove kaše
- sol
- 4 rezine (kuhanega) pršuta
- 1 dl vina
- 1 dl sladke smetane
- 50 g gorgonzole

Priprava


1. V kozico nalijemo 2 dl vode, vanjo stresemo oprano ajdovo kašo, previdno solimo, zavremo in odstavimo. Pokrito pustimo 5 minut, da kaša popije vso vodo in lepo nabrekne.

2. Medtem veliko bučo po dolgem prerežemo, ji izdolbemo sredico (semenje), in jo prečno prerežemo na 2 ali 3 dele, odvisno od velikosti buče in našega pekača. Posamezne kose postavimo v pekač, da lepo ležijo.

3. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

4. Kuhan pršut narežemo na koščke in ga dodamo h kuhani ajdovi kaši. To je nadev, s katerim napolnimo bučko. Povrhu obložimo z gorgonzolo.

5. Posebej zmešamo vino in sladko smetano ter ob strani prilijemo v model. Pekač prekrijemo z aluminijasto folijo in porinemo v segreto pečico za 30 minut. Potem folijo odstranimo in pečemo še 10 minut, da se malce zapeče. Ponudimo kot glavno jed, zraven postrežemo zeljno solato s svežimi kumarami in fižolom.
Opomba: Če želite krepkejši nadev, ki ne razpade, med ajdovo kašo dodajte jajce.

Nasvet: Ker je pršut slan in prav tako gorgonzola, kašo raje solimo manj ali sploh nič.

Različica: Gorgonzolo po želji nadomestimo s kamemberjem ali drugim aromatičnim sirom. Namesto pršuta uporabimo slanino ali ostanke klobas.

Preverite še: Juha iz bučk s parmezanom in popečenimi kruhki


Naslovna fotografija je simbolična: Getty Images
Datum Objave: 20.7.2019 ob 18:07

Več iz te teme:

kosilovečerjahitro in enostavnobučke

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.