Odprta Kuhinja

Polnjena jajca: krasna božična predjed

Prelepa predjed: polnjena jajca
Odpri galerijo
A+   A-
Atraktivna polnjena jajčka, ki v kupčku kreme skrivajo dimljeno postrv, so imenitna in priročna predjed. Z njimi pa tudi ne bo veliko dela.

Jajca so brez dvoma eno najpomembnejših živil v kulinariki – ki pa le redko stopi v ospredje in še to zgolj v prvi polovici dneva. Pokažimo spoštovanje do svojih jajc in jih ponosno pomolimo pod nos vsem zbranim okoli praznične mize.

Polnjena jajca z dimljeno postrvjo

  • 5 jajc
  • žlica sirnega namaza
  • žlica majoneze
  • pol žličke gorčice
  • 100 g dimljene postrvi
  • pol jabolka
  • limonov sok
  • drobnjak, sol, poper

Priprava

  1. Jajca trdo skuhamo – v lonec natočimo hladno vodo in vanjo potunkamo jajca. Gladina mora biti vsaj za prst nad jajčki. Zavremo, nato lonec odstavimo. Počakamo 8 minut, nato iz lonca odlijemo vročo vodo, vanjo pa natočimo hladno. Ko se jajca shladijo, jih olupimo in po dolgem razpolovimo.
  2. Iz jamic izbezamo rumenjake in jih namečemo v sekljalnik.
  3. Dodamo dimljeno postrv brez kože, sirni namaz, majonezo in gorčico. Vse skupaj zmešamo v gladko kremo.
  4. Pokusimo in po potrebi solimo in popramo.
  5. Kremo z dimljeno postrvjo natlačimo v dresirno vrečko s poljubnim nastavkom.
  6. Kremo nabrizgamo v votle jajčne polovičke.
  7. Jabolko narežemo na tanke rezine, debele 2–3 mm.
  8. Vsako rezino po dolgem in počez narežemo na enako debele palčke, da dobimo mini kocke.
  9. Jabolčne kocke pokapamo z limonovim sokom, nato z njimi okrasimo polnjena jajčka.
  10. Na koncu po njih potresemo še sesekljan drobnjak.

Ruska jajca z dimljeno postrvjo
Ruska jajca z dimljeno postrvjo

image_alt
Odlična zelenjavna priloga, ki se bo podala k vsakemu božičnemu meniju

Datum Objave: 23.12.2023 ob 05:12

Več iz te teme:

božič in novo letopolnjena jajcajajcabožična večerjapredjed

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.