Pomarančni kolač z zdrobom durum

Sladica, ki bo postala vaša stalnica. Za večji učinek izberite pekač nenavadne oblike. Nikar ne izpustite preliva iz pomaranče.

Pomarančni kolač

Testo

  • skodelica zdroba semolina
  • 1/2 skodelice mandljeve moke ali mletih mandljev
  • 1/4 skodelice polnozrnate moke
  • 1/2 žličke sode bikarbone
  • žlička pecilnega praška
  • 1/4 žličke soli
  • 2 žlički pomarančne lupinice
  • 1/2 skodelice sladkorja
  • skodelica gostega (trdega) jogurta
  • 1/4 skodelice olja
  • sok velike pomaranče
  • čajna žlička vode pomarančnih cvetov

Obliv

  • sok velike pomaranče
  • 2–3 žličke medu

Priprava

1. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač dobro namastimo in posujemo z mandljevo moko ali zdrobom.

2. V srednje veliki skledi zmešamo suhe sestavine: zdrob, mandljevo in polnozrnato moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, sol, sladkor in pomarančno lupino. Dobro premešamo, da ni grudic.

3. Dodamo jogurt, aromo pomarančnih cvetov, olje in pomarančni sok. Vmešamo v suhe sestavine. Mešamo, dokler ne nastane gosto in gladko testo.

4. Vlijemo v pripravljen pekač in pečemo 30–40 minut.

5. Medtem ko se kolač peče, v majhno kozico nalijemo pomarančni sok in pustimo, da rahlo vre približno 10 minut, dokler ne povre za tretjino. Odstranimo z ognja in vmešamo med. Pustimo, da se sirup popolnoma ohladi.

6. Ko je kolač pečen, ga pustimo, da se ohlaja 20 minut. Nato z nabodalom naredimo luknje. Z žlico ali čopičem torto dobro prepojimo s sirupom.

7. Ko se kolač popolnoma ohladi, ga okrasimo s smetano, lahko pa dodamo tudi kako jagodičevje čim bolj blagega okusa, kot so maline in borovnice, da ne prevpije krasnega vonja po pomarančnih cvetovih.

Priprava Neli Selan/BIC Ljubljana Fotografije Sonja Ravbar

Priporočamo še: Ocvrti jabolčni obročki: hitra sladica iz otroštva (VIDEO)
Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed