Odprta Kuhinja

Pomarančni kolač z zdrobom durum

A+   A-
Sladica, ki bo postala vaša stalnica. Za večji učinek izberite pekač nenavadne oblike. Nikar ne izpustite preliva iz pomaranče.


Pomarančni kolač


Testo

  • skodelica zdroba semolina

  • 1/2 skodelice mandljeve moke ali mletih mandljev

  • 1/4 skodelice polnozrnate moke

  • 1/2 žličke sode bikarbone

  • žlička pecilnega praška

  • 1/4 žličke soli

  • 2 žlički pomarančne lupinice

  • 1/2 skodelice sladkorja

  • skodelica gostega (trdega) jogurta

  • 1/4 skodelice olja

  • sok velike pomaranče

  • čajna žlička vode pomarančnih cvetov


Obliv

  • sok velike pomaranče

  • 2–3 žličke medu


Priprava


1. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač dobro namastimo in posujemo z mandljevo moko ali zdrobom.

2. V srednje veliki skledi zmešamo suhe sestavine: zdrob, mandljevo in polnozrnato moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, sol, sladkor in pomarančno lupino. Dobro premešamo, da ni grudic.

3. Dodamo jogurt, aromo pomarančnih cvetov, olje in pomarančni sok. Vmešamo v suhe sestavine. Mešamo, dokler ne nastane gosto in gladko testo.

4. Vlijemo v pripravljen pekač in pečemo 30–40 minut.

5. Medtem ko se kolač peče, v majhno kozico nalijemo pomarančni sok in pustimo, da rahlo vre približno 10 minut, dokler ne povre za tretjino. Odstranimo z ognja in vmešamo med. Pustimo, da se sirup popolnoma ohladi.

6. Ko je kolač pečen, ga pustimo, da se ohlaja 20 minut. Nato z nabodalom naredimo luknje. Z žlico ali čopičem torto dobro prepojimo s sirupom.

7. Ko se kolač popolnoma ohladi, ga okrasimo s smetano, lahko pa dodamo tudi kako jagodičevje čim bolj blagega okusa, kot so maline in borovnice, da ne prevpije krasnega vonja po pomarančnih cvetovih.

Priprava Neli Selan/BIC Ljubljana Fotografije Sonja Ravbar
Priporočamo še: Ocvrti jabolčni obročki: hitra sladica iz otroštva (VIDEO)
Datum Objave: 13.9.2021 ob 08:09

Več iz te teme:

pomarančekolačdurum

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja