Odprta Kuhinja

Popečene bučke s sirom: recept, ki bo hit tudi pri vas doma

Odpri galerijo
A+   A-
Preprosto, hitro in hkrati malo drugače. Tako bi na hitro lahko opisali recept za bučke, za katerega verjamemo, da bo postal pravi hit tudi v vaši kuhinji.


Recept za krasne bučke, dopolnjene z medom in meto, kot tudi s sirnim namazom, nam je med nedavnim obiskom narekovala Tita Winkler, ki se je pri 12 letih iz Ljubljane preselila v Istro. Točneje: z družino so se preselili na Poestvo Kumparička.

To 60 hektarjev veliko posestvo, ki ga najdemo kake pol ure vožnje od Pulja, je najprej zaslovelo po kozjih sirih. V zadnjem obdobju postaja vse bolj prepoznavna tudi njihova kulinarična zgodba, imenovana Kumparička Table, ki jo vodi Tita Winkler. Predlani je diplomirala na filozofski fakulteti v Ljubljani, zdaj kuha za goste, ki z vseh koncev in krajev sveta pripotujejo na obrobje istrske vasice Cokuni.

Več o filozofinji in kuharici Titi Winkler lahko preberete v intervjuju, poleg tega pa smo na naši strani zbrali še nekaj zanimivosti s posestva Kumparička, ki so ga že obiskali tako člani evropskih kraljevih dvorov in znani glasbeniki kot tudi slavni chef Gordon Ramsay.

In ker je ravno sezona bučk, nam je Tita Winkler narekovala navodila za jed, ki je to poletje prava zvezda večerij na posestvu Kumparička!

ni podpisa
ni podpisa


Bučke


Za 4 osebe.

  • 300 g sira feta (Tita uporabi kozjega)

  • 300 g kozjega labneha (zamenjamo ga lahko z grškim jogurtom)

  • 1 rdeča čebula

  • 4 bučke

  • sveža meta

  • žlica medu

  • malo oljčnega olja

  • sol, poper


Priprava


1. Feto narežemo na manjše kockice in zmešamo z labnehom, da nastane groba mešanica, ki jo razporedimo po krožniku.

2. Srednje velike ali majhne bučke po dolgem narežemo na polovice ter jih z nožem večkrat površinsko zarežemo po diagonali v obe smeri, da dobimo kvadratke – to pomaga, da bučka lepo karamelizira. Nato jih mariniramo v oljčnem olju in soli.

3. Na vročo ponev kanemo malo olja in na njem prepražimo čebulo, ki smo jo narezali na tanke polkroge.

4. Ko lepo postekleni, dodamo bučke, tako da je zarezana stran spodaj. Pečemo jih na zmernem ognju in jim dodamo svežo meto. Ko se obarvajo zlato rjavo, v ponev dodamo še žlico medu, zatem sproti obračamo bučke, da karamelizirajo.

5. Pečene bučke položimo na podlago iz labneha in fete ter postrežemo.

Tita vam želi dober tek!
Tita vam želi dober tek!

Priporočamo še: Najboljši način, da porabimo češnjeve paradižnike

Fotografije: Dejan Javornik
Datum Objave: 30.8.2023 ob 08:08

Več iz te teme:

kosilobučkeposestvo Kumparička

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.