Odprta Kuhinja

Popečene bučke: viralen recept, ki obnori vsakogar

Odpri galerijo
A+   A-
Ta recept za popečene bučke je trenutno največji hit med ljubitelji te poletne sestavine. Kot nalašč za otvoritev sezone, zagotovo pa vas bo spremljal do zadnjega pobranega ploda.


Metoda Thomasa Kellerja, svetovno priznanega kuharja, ki je priljubljen predvsem v Ameriki, je pravzaprav preprost trik, ki ga lahko v kuhinji uporabi prav vsak. Rezultat pa so popečene bučke, ki se kar topijo v ustih. Menda so tako dobre, da na spletu vzklikajo, kako jim je ta jed spremenila življenje.

Bučke so neverjetno vsestranska zelenjava, ki se z lahkoto uporablja v najrazličnejših jedeh: od čolničkov do okusnega slanega bučkinega kruha. Ker pa imajo zelo nevtralen okus, lahko samostojno delujejo zelo dolgočasno. To je tudi razlog, da vedno znova iščemo nove načine, kako iz tega plodu potegniti kar največ. Recept Thomasa Kellerja je nastal prav zato – da poudari bučkino teksturo in okus.

Prvi korak


Mlade bučke vzdolžno prerežemo na pol. Na prerezanih polovičkah nato naredimo diagonalne zareze z ostrim nožem za lupljenje, da dobimo križni vzorec.

Križni vzorec na bučkah omogoča, da bučke lažje izpustijo odvečno vlago, potem ko jih posolimo. Posledično dosežemo večjo karamelizacijo in srkanje okusa med peko.

Bučke posolimo in jih pustimo počivati 10 do 15 minut.

Nato jih odložimo na papirnate brisačke s prerezom navzdol, da vpije odvečno vlago, ki se je sprostila zaradi soli. Ta korak je bistven za zlato rjavo skorjo.

Peka v ponvi


Ponev z debelim dnom, najbolje litoželezno, ki je primerna za uporabo v pečici, močno segrejemo in dodamo olje. Na to položimo bučke, ponovno s prerezano stranjo navzdol.

Pečemo kakšnih 5 minut. Ko se hrustljavo zapečejo, jih obrnemo. Dodamo vejice timijana, olupljen česen in vse skupaj potisnemo v pečico, ki smo jo ogreli na 230 stopinj. Pečemo 20 do 25 minut.

Ponudimo s svežo paradižnikovo omako s šalotko in kisom.
Priporočamo še: Od zdaj naprej boste solato pripravljali le še tako

Naslovna fotografija: wmaster890/Getty Images
Datum Objave: 14.6.2023 ob 07:06

Več iz te teme:

brezmesne jedibučkepopečene bučkepečena zeenjava

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.