Odprta Kuhinja

Popolna nedeljska sladica v kozarčku: limonova krema (posset)

Mmm..., kako kremasta sladica!
Odpri galerijo

Čeprav jogurtove strjenke in panakote poznamo že na pamet, se k njim vedno znova vračamo zaradi svežine, prijetne teksture in odličnega ujemanja s sadjem.
Vse te točke odkljuka tudi posset, sladka limonova krema. Gre za sladico, ki se je na Britanskem otočju v 16. stoletju razvila iz pijače za miren spanec. V današnji obliki je podobna panakoti, le da je po teksturi nežnejša in bolj kremna. Pri obeh omenjenih klasikah za čvrsto teksturo dodamo želatino, ki je nekateri ne želijo ali ne znajo uporabiti.

Pri limonovi kremi pa se smetana učvrsti zaradi spremembe v kislosti. Če v mleko dodamo limono ali kis, se začnejo beljakovine v njem združevati v skupke in se neenakomerno sesiri. Pri sladki smetani je pesem drugačna, saj vsebuje neprimerljivo več maščobe in manj vode. Visoka vsebnost maščobe prepreči beljakovinam, da bi tvorile skupke, rezultat pa je gladka in nežna krema. Ker je smetana odličen nosilec arom, jo je lahko prepričamo v to, da se navzame dobrih okusov. Dovolj so že tri vrečke poljubnega čaja, da prevzame njegov okus in barvo.
Posladkajte se tudi tako: 17 fantastičnih receptov za sladice iz kozarčka

Limonova krema  • 500 ml sladke smetane (s 35 % mlečne maščobe ali več)

  • 1 dl limoninega soka (ali 5 g citronke)

  • vrečka vaniljevega sladkorja

  • lupinica 1 limone

  • aroma: 3 vrečke poljubnega čaja


Priprava


1. Kozico pristavimo nad ogenj in zavremo sladko smetano. Budno pazimo, da nam ne prekipi.
Če želimo limonovo kremo aromatizirati, potem smetano odstavimo in vanjo namočimo tri poljubne čajne vrečke. Midva sva uporabila malinov čaj.

2. Čajne vrečke pustimo namakati 15 minut, nato jih dobro ožamemo.

3. Kozico pristavimo nazaj na ogenj in dodamo sladkor.

4. Smetano mešamo do vretja, nato jo odstavimo ter primešamo sok in lupinico limone.

5. Nalijemo v lične kozarce in pustimo, da se shladi na sobni temperaturi, nato prestavimo v hladilnik za vsaj 6 ur, še raje čez noč.

6. Kozarčke okrancljamo z jagodičevjem ali koščki poljubnega sadja, odlično pa se posset ujame tudi s sadnimi prelivi.

Mmm..., kako kremasta sladica!
Mmm..., kako kremasta sladica!
Datum Objave: 30.4.2020 ob 08:04

Več iz te teme:

limonova kremaposset

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva KuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.