Popolna priloga: Jesenski pire iz krompirja, buče in kostanja

Tri sestavine, ki so najboljši par, slanina na vrhu pa je hrustljava pika na i.

Sestavine

  • 600 g krompirja
  • 400 g maslene buče
  • 150 g kuhanega kostanja
  • 350 ml sladke smetane
  • 30 g masla
  • 0,5 žličke muškatnega oreščka
  • 1,5 žličke soli
  • 6 rezin slanine

Priprava

1. Krompir in bučo olupimo in narežemo na enako velike koščke. Stresemo ju v velik lonec in zalijemo z vodo. Kuhamo toliko časa, da se krompir povsem zmehča – buča bo malo prej kuhana, ampak nič ne de. Odcedimo in ju pustimo v cedilu, da se z njiju odpari odvečna voda, nato ju vrnemo v lonec.

2. Na šporget pristavimo kozico s smetano in vanjo vržemo maslo, na­strgamo muškatni orešček in frcnemo sol. Segrevamo do vretja.

3. V lonec s krompirjem nato nadrobimo kostanj in zlijemo smetano. S tlačilko za krompir vse skupaj dobro pretlačimo. Da pa bo pire res kremen in brez nadležnih koščkov, ga s spatulo pretlačimo še skozi cedilo.

4. Če je pregost, dodamo malo smetane in premešamo.

5. Slanino popečemo z obeh strani, jo malce ohladimo in nadrobimo po pireju.

 

Priporočamo še: Vsi načini priprave krompirjevega pireja in kateri je boljši
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana