Porketa, ena boljših pečenk

Italijanska mesna specialiteta; tokrat brez kože.

Za 10 oseb. Priprava: 10 minut; soljenje: čez noč; čas peke: 3–4 ure.

Sestavine

– 2–3 kg mesa potrebušine brez kosti in kože, 2 dl vina
– 20 g sladkorja, 40 g soli, poper, žajbelj, rožmarin, timijan

Priprava

1. Sol in sladkor v posodici zmešamo. Meso razpremo na delovni površini. Natremo ga s soljo in sladkorjem po obeh straneh, nato ohlapno zvijemo, damo v posodo in pospravimo v hladilnik čez noč.

2. Naslednji dan zelišča sesekljamo in zmešamo s poprom. Meso vzamemo iz hladilnika, spet razpremo, položimo na delovni pult s kožo navzdol in izcejeno vodo na vrhnji (trebušni) strani popivnamo s prtičkom. Potresemo z zelišči.

3. Pripravimo si vrvico in škarje. Meso po krajši stranici tesno zvijemo v rulado in po vsej dolžini učvrstimo z vrvico na vsaka 2 cm.

4. Pečico vklopimo na 160 stopinj. V pekač postavimo mrežico za pečenko.

5. Rulado položimo na mrežico v pekaču in postavimo v segreto pečico. Pečemo 2–3 ure, da temperatura v sredici doseže 60 stopinj. Nato temperaturo povečamo na 200 stopinj, na dno pekača nalijemo vino in pečemo še 30–45 minut, da pečenka v sredici doseže 68 stopinj.

6. Pečeno vzamemo iz pečice in postrežemo narezano na rezine.

Različica: Poigrajte se z izbiro zelišč. Poleg naštetih poskusite kdaj s strtimi semeni janeža ali s kruhovim nadevom z rozinami, pinjolami … Porketo sicer ponekod pečejo s kožo, vendar je meni ljubša brez nje. Sladkor je v mešanici s soljo za okrepitev okusa in malo več barve na skorjici. Lahko ga izpustite.
Nasvet: Mesarja poprosite, da vam pripravi lep pravokoten kos potrebušine, ki bo primeren za zvijanje, po potrebi še sami zarežite vanj in ga razprite, da bo tanjši. Zvijati začnite po krajši stranici, tako dobite več zavojev in pečenka ostane bolj sočna. Če jo boste zvili po daljši stranici z manj zavoji, upoštevajte, da bo verjetno pečena prej. In mesar bo res ponosen, če mu boste prišli čez nekaj dni povedat, kako odličen kos mesa vam je prodal in da je bila pečenka izvrstna.
Opomba: Porketa ima zanimivo zgodovino. Je znamenita jed, menda celo zaščitena z geografskim poreklom, kakor bi rekli pri nas. V Italiji so jo pekli ulični peki v času praznikov in jo stregli v sendviču, s kruhom. Doma so jo gos­podinje pogosto pripravljale kot hrano za piknik, saj je odlična tudi hladna. Danes jo poznamo po vsem svetu, zahvaljujoč migraciji in mešanju kultur.
Namig: To je jed za več jedcev ali več obrokov. Kupila sem 2,8-kilogramski kos za dobrih 20 evrov in porketo smo jedli pri kosilu v nedeljo, nato v ponedeljek in še nam je ostala za sendvič in dodatek v stepenih jajčkih v naslednjih dneh. Mesar vam bo zaračunal kos s kostmi vred, ki jih bo sicer izrezal in vam jih ponudil posebej. Iz njih skuhajte jušno osnovo za enolončnico ali jih uporabite namesto kovinske mreže v pekaču. Kar vam ostane omake, jo porabite kot dodatek zelenjavni juhi. In prav žal mi je, da ne morete videti, kako lepo zaviti so bili naslednji kosi …

Fotografije: Getty Images

Preberite še: Norveška svinjska rebrca s hrustljavo zapečeno skorjico

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.