Pri pripravi porove juhe nas večina zagreši to veliko napako

schenkArt/Getty Images

Porova juha se res toplo prileže v zimskem času, a bi se lahko še bolj, če bi med kuhanjem spremenili ta korak.

Tudi najbolj zapleten recept za to jed je razmeroma preprost. Zato si jo pogosto privoščimo, ko si v hladnih dneh na krožniku zaželimo malce več udobja. Kremna porova juha nas prijetno pogreje, aroma osrednje zelenjave pa ravno prav poboža brbončice. Zato si jo bomo privoščili tudi danes. Še preden pa se lotite, bi vas radi opozorili na drobno malenkost, ki na krožniku naredi veliko razliko.

Priporočamo: Prežganka: Odlični nasveti in recepti slovenskih babic

Por je v nekaterih pogledih podoben čebuli, a manj sladek in bolj blag. Zato ga kdaj v kuharskih knjigah označijo kar za jušno čebulo. Njegova bogata zakladnica vitaminov varuje naše srce in ožilje, zato je pogosto uživanje v jedeh, pripravljenih iz te zelenjave, zelo priporočljivo. Najlažje ga je v loncu pomešati s tekočino, za gostoto dodati nekaj krompirjev, začiniti in vse skupaj spremeniti v odlično juho. Težko skuhamo slabo, če pa žrtvujemo dodatno minuto, bo naravnost izvrstna.

Recept z vami delimo malce nižje, kot napovedano, pa najprej opozarjamo na napako, ki jo pri pripravi juh, ki vsebujejo krompir, pogosto zagrešimo. Navadno namreč vse sestavine skuhamo v velikem loncu, na koncu pa jih s paličnim mešalnikom ali blenderjem zmiksamo v kremasto juho. Če ste s katero izmed slednjih dveh kuhinjskih naprav kdaj ubrali bližnjico pri pripravi pireja, verjetno veste, da miksanje povsem razbije krompirjeve škrobne celice in jed posledično dobi lepljivo teksturo. Enako se zgodi tudi pri porovi juhi, ki vsebuje večjo količino krompirja. Če vse njene sestavine zmiksamo, bomo imeli na jeziku lepljiv občutek.

Seveda se temu lahko izognemo in tako poskrbimo, da bo juha prihodnjič naravnost perfektna. To storimo tako, da krompir v družbi ostalih sestavin najprej skuhamo v velikih kosih, ki jih, ko postanejo mehki, polovimo iz lonca in zmečkamo, kot to naredimo pri pripravi pireja. Najbolje kar s tlačilcem za krompir. Lahko pa ga tudi stisnemo skozi cedilo. Zmečkan krompir vrnemo k ostalim sestavinam, ki smo jih zmiksali s paličnim mešalnikom, premešamo in na koncu v juho dodamo še mleko, smetano ali pinjenec. Slednji bo okus juhe še nekoliko dvignil in poskrbel za potrebno svežino.

Porova juha s krompirjem

  • 2 žlici masla
  • 2 pora
  • jušna osnova
  • 2 krompirja, narezana na četrtine
  • 1 lovorjev list
  • sol in poper
  • 240 ml pinjenca
  • 120 ml sladke smetane
  • pol žličke muškatnega oreščka

Priprava

1. Na štedilniku segrejte lonec in v njem stopite maslo. Na njem prepražite narezan por, a pazite, da to počnete pri nizki temperaturi. Naj se zmehča, a ne porjavi.

2. Dodajte jušno osnovo, krompir in lovorjev list. Solite in poprajte. Zopet povečajte ogenj, da juha zavre, nato pa ga znižajte, da nežno brbota, dokler krompir v njej ni mehak.

3. Iz lonca poberite krompir in ga pretlačite. Iz juhe odstranite lovorjev list in preostale sestavine zmiksajte s paličnim mešalnikom. Porovo zmes vrnite v lonec in primešajte še zmečkan krompir. Vse skupaj spet postavite na štedilnik, med mešanjem dodajajte smetano in pinjenec ter muškatni orešček.

Preberite še: Kako kuhamo ješprenj: namigi in recepti

Fotografija: schenkArt/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana