Porova juha s slanino in zdrobom

Bogatega okusa.

Priprava: 2 minuti; čas kuhanja: 10 minut.

Sestavine

– 2 pora
– 50 g mesnate slanine
– sol, poper
– žlica pšeničnega zdroba
– voda ali jušna osnova
– 1,5 litra jušne osnove ali vode

Priprava

1. Slanino narežemo na kocke, popražimo, preložimo na krožnik in prihranimo.

2. Por očistimo, umijemo in prečno narežemo na rezine. Uporabimo tudi zeleni del, odstranimo le morebitne slabše liste.

3. Stresemo v lonec, pristavimo in na maščobi slanine pražimo 2 minuti.

4. Zalijemo z vodo ali jušno osnovo, in ko zavre, pokrito kuhamo 5 minut.

5. Kuhan por grobo pretlačimo s paličnim mešalnikom ali bolj drobno v kremno juho v mešalniku.

6. Nazadnje v juho vrnemo slanino, zgostimo s pšeničnim zdrobom in kuhamo še 2 minuti.

7. Solimo, popramo in ponudimo z ocvrtimi kroglicami ali popečenimi kruhki.

8. Po juhi naj bo bogata solata iz endivije, radiča, trdo kuhanega jajčka in govedine iz nedeljske juhe. Če nimate mesa iz juhe, uporabite včerajšnje ostanke puranjih zrezkov ali na hitro popecite kocke poli salame. Solato ponudite s kruhom.

Naredimo vnaprej: Seveda, brez pripomb.
Nasvet: Por, ki je prezimil na gredi, v zgodnji pomladi praviloma požene cvet. Da se bo to zares zgodilo, opazimo šele, ko por prerežemo – olesenela sredica je zametek za čudovit cvet. Olesenelega dela ne morete porabiti v prehrani, zato svetujem, da kupite vsaj en por več, da boste imeli dovolj zelenjave za juho.
Poizkusite še: Koromač iz pečice

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana