Posipanka iz mešanega jagodičja in prvih jabolk

Kisla, sočna, osvežilna in hitro pripravljena sladica.

Sestavine

– 3–5 manjših prvih jabolk
– 500 g mešanega jagodičja (jagode, ribez, maline, borovnice)
– 2–4 žlice sladkorja
– vrečka vaniljevega sladkorja
– 200 g moke, 100 g masla
– 50 g sladkorja
– po želji stepena sladka smetana ali sladoled

Priprava

1. V posodi pomešamo moko s sladkorjem, dodamo maslo v kosih in zmešamo v testene drobtine. To lahko naredimo z rokami ali v mešalniku.

2. Pečico vklopimo na 200 stopinj.

3. Jabolka očistimo, narežemo na kocke in razporedimo po dnu modela. Po njih potresemo maline, borovnice, osmukane jagode ribeza … Potresemo z navadnim in vaniljevim sladkorjem.

4. Po sadju potresemo testeni drobir, da ga povsem prekrije. Zdaj model porinemo v segreto pečico za 20–25 minut, da drobtine rahlo porjavijo.

5. Slaščico ponudimo po ričetu s klobaso ali prekajenim mesom. Zajemamo jo z žlico in naložimo v skodelice, ponudimo pa s stepeno sladko smetano ali sladoledom.

Opomba: Prva jabolka, ki že padajo po tleh? Kisla, obtolčena, črviva, vse to in še kaj. Navadno jih je treba vsaj malo obrezati in takšna so imenitna za osvežilne poletne slaščice.

Različica: Del moke zamenjajte z grobo mletimi ovsenimi kosmiči, oreščki ipd. Za slaščico na fotografiji sem uporabila pražene lešnike. Za lepši in elegantnejši videz specite v posamičnih modelčkih, lahko tudi v močnejših skodelicah za kavo.

Nasvet: Modela ni treba namastiti, ker sladice je »ena sama sočnost«.

Naslovna fotografija: Krištof Koman

Preverite še: Juha iz bučk s parmezanom in popečenimi kruhki

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.