Poznate razliko med mafinom in kapkejkom?

O razliki med puf in tup.

Še pred nekaj leti precej ljudi ni vedelo, kaj kapkejk (cupcake) pravzaprav je. Če vprašate moje starše, še vedno ne vedo, o čem govorim. Mafine so nekako sprejeli, se na njih navadili, predvsem hitra priprava in rezultat jih vedno prepričata. Priznam, da sem še sama morala prebrati kak članek, v čem se kapkejk in mafin razlikujeta. V redu, da ima eden »kapico«, drugi pa ne, sem vedela. Da pa obstaja toliko stvari, po katerih se razlikujeta, hm …

Kapkejk je ponavadi po vrhu okrašen s kremo, največkrat masleno ali iz različnih krem­nih sirov. Ta krema je zelo sladka, meni osebno nič kaj pri srcu. Bistvena razlika pa je v sami pripravi sladice. Maso za kapkejke moramo stepati dolgo, da postane zelo kremasta, nato počasi dodamo moko, na koncu pa še tekočino. Sama struktura je bolj fina, lahko bi rekli, kot že samo ime pove, da gre za nekakšno mini tortico (cake – torta). Uporabljamo belo moko in maslo. Prav tako se ne držimo nazaj pri sladkorju. Poznamo samo sladke različice, zato je to vedno sladica.

Mafin po drugi strani je pač neke vrste hiter kruhek. Pri pripravi mafinov zmešamo v eni posodi suhe sestavine in v drugi mokre, ki jih nato na hitro združimo. Struktura je bolj groba, v testu je več »luknjic«. Lahko so sladki ali slani in vsebujejo precej manj sladkorja kot kapkejki. Uporabimo lahko različne vrste moke: črno, ajdovo, polnozrnate, koruzno … Maslo lahko zamenjamo z oljem različnih vrst. Lahko jih postrežemo za zajtrk ali kot sladico. Prav tako lahko v testo dodamo tudi druge sestavine: sveže in suho sadje, oreščke, čokolado, marmelade, pri slanih različne sire, oljke, pršut, zelišča … Peka mafinov dopušča veliko eksperimentiranja v kuhinji. Nasmejala me je posrečena in preprosta definicija, kako še lahko ločimo ti dve sladici: če vržemo v steno kapkejk, se sliši »puffff«. Če to storimo z mafinom, pa naredi »tup«.

Skupno jima je, da oba jemo z rokami in oba se pečeta v pisanih papirčkih.

Sama kapkejk vedno vidim kot lepo okrašen kolaček, ki se baha v vitrini. Seveda ga vsakič pogledam, ker je lep in privlačen. Mafin pa je bolj skromen, je tak, kakršen pač je, brez olepšav in sijočih oblekic. Odločim se za mafin.

Bistvo je največkrat očem skrito, ali kako že pravijo.

Besedilo: Ana Bulat
Fotografija: Thinkstock

Poskusite:
Bananovi mafini s čokolado
Brez jajc: mafini z banano in makom
Kakavovi kolački z banano in belo čokolado

 

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana