Pravila cvrtja, ki jih še ne poznate

Ob koncu meseca se bomo veselili pustnih potegavščin, norčavih šem in slastnih krofov. Do takrat pa se velja naučiti vse o pripravi slednjih.

V teh dneh vsi veselo pričakujejo valentinovo, konec februarja pa prihaja še en praznik, ki bo vrhunec dosegel 1. marca. Pust, ki naj bi dokončno odgnal zimo in s seboj prinesel pomlad, seveda prinaša tudi krofe. Mnogi jih bodo pekli sami doma in za takšne smo pripravili nekaj zelo koristnih nasvetov, ki jih morate poznati, da bodo kar najlepše uspeli. O napakah, ki jih lahko zagrešite pri cvrtju krofov, smo sicer že pisali, zato smo se danes še posebej potrudili, da smo izbrali takšne nasvete, ki jih gotovo še ne poznate.

Pustna ustvarjalnica Odprte kuhinje: Eno testo in tri pustna cvrtja

Izbira lonca

Preden se lotite cvrtja, je zelo pomembno, da pametno izberete lonec zanj. Primeren je tisti, ki ima čim debelejše in višje stene. Litoželezni lonec bo super izbira, na primer. V njem bomo najlažje uravnavali temperaturo olja, zaradi njegove višine pa slednje ne bo škropilo povsod naokoli.

Kaj pa picapan

Ko smo ravno pri krofih, do popolnosti jih boste ocvri prav s pomočjo te naprave. Picapan je pripomoček, ki ga najdemo v skoraj vseh gospodinjstvih, če pa ga še nimate, naj namignemo, da je tudi cenovno zelo dostopen. Zakaj je ključen pri cvrtju? Ker termostat preprosto nastavimo med številki tri in štiri (če ima termostat lestvico od ena do pet), dodamo olje in počakamo, da lučka ugasne. To je znak, da je maščoba dosegla približno 170 stopinj. Najbolje pri tem pa je, da bo pripomoček ves čas sam uravnaval temperaturo, zato se nam ne bo treba bati, da se bi krofi zažgali ali neenakomerno spekli. Po treh minutah jih odkrijemo, obrnemo in cvremo še tri minute. To je vse. Pozabite na zunaj zažgane krofe, ki so znotraj popolnoma surovi.

Še en pomemben podatek pri cvrtju: ne varčujte z maščobo v posodi. Bolje, da je dodate malce več kot manj (recimo za slabe tri prste), saj mora krof, ko ga prevrnete v vrelo olje, zaplavati. V nasprotnem primeru se bo zažgal, četudi imate pravo temperaturo v loncu, saj bo preblizu viru toplote.

Več: VIDEO: Odlični krofi iz picapana, ki se nikoli ne zažgejo

Količina olja

Še en nasvet, da preprečimo mastno kuhinjo, imamo na zalogi. Olje se, ko postane vroče, razširi po prostornini, česar marsikdo ne ve. Zato je pomembno, da posodo z njim napolnimo največ do polovice. Ko ga bomo segreli, bo namreč gladina zrasla, in če bo previsoko, bo olje škropilo povsod naokrog.

Uporaba termometra

Večina receptov narekuje, da cvremo v olju, ki smo ga segreli med 160 in 170 stopinjami Celzija. Mnogi temperaturo olja preverijo tako, da vanj vržejo košček testa, okoli katerega mora zacvrčati. Še bolj natančni pa boste, če v lonec postavite termometer, ki vam bo točno pokazal, kakšno je stanje olja.

Dogrevanje olja

Če uporabljate termometer, boste opazili, da temperatura olja nemudoma pade, ko vanj postavite krofe ali druge jedi, ki jih želite ocvreti. Mar to pomeni, da ga je treba še bolj segreti? Chefi ta korak močno odsvetujejo, saj se lahko kaj hitro zgodi, da olje segrejete preveč in ga zažgete. No, ravno zato bo picapan najboljši prijatelj, saj temperaturo uravnava kar sam.

Preberite še: Krofi: 4 najpogostejše napake pri pripravi

Fotografija: piotr_malczyk/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed