Danes za kosilo: pražen riž z rikoto in porom

Preprosto in zelo okusno.

Priprava: 5 minut; čas kuhanja in praženja: 20 minut.

Sestavine

– 300 g riža parboiled
– 2 korenčka
– večji por
– pločevinka vloženega paradižnika
– sol, 2 stroka česna
– 250 g albuminske skute (rikote)
– 2 žlici masla

Priprava

1. Korenje narežemo na kolesca ali kocke, stresemo v posodo in na hitro popražimo.

2. Dodamo riž, počakamo, da postekleni, nato paradiž­nik, pomešamo in prilijemo vodo, da je riž povsem prekrit. Solimo.

3. Pokrijemo in kuhamo 10 minut ali malo dlje, da je riž že skoraj mehak. Po potrebi dodamo vodo.

4. Por grobo narežemo in stresemo k rižu. Odkrito kuhamo še nekaj minut, da se riž dokončno zmehča. Odstavimo.

5. V visoki ponvi s premazom proti prijemanju raztopimo maslo in vanj stresemo kuhan riž. Ogenj povečamo in riž pražimo, da postane rahlo hrustljav, to je kakšni 2 minuti.

6. Nazadnje dodamo rikoto, pražimo največ minuto, nato takoj ponudimo z mehko zeleno solato s čes­nom in mladimi redkvicami. Za posladek ponudimo sladoled, kot zapoznelo slovo poletju.

Nasvet: Svetujem, da ne pražite celotne količine kuhanega riža naenkrat, saj se bo tako prej dušil kot pražil. Predlagam, da pražite v dveh delih.

Ali ste vedeli: Riž parboiled je po posebnem postopku s paro ali vročo vodo obdelan riž, pri čemer pred brušenjem preide večina vitaminov in mineralov iz ovojnice v notranjost zrna. Po uporabi in načinu kuhanja je parboiled kakor beli brušeni riž, po hranilni sestavi pa kot nepredelan rjavi.

Naslovna fotografija: Krištof Koman

Poskusite še: Enolončnica z bučo in piščančjim mesom

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.