Najboljši načini, kako postati lažji po božičnem prenajedanju

PeopleImages/Getty Images

Za nami je prvi del praznikov in prav je, da svojim želodcem privoščimo malo pavze.

Praznični podaljšan vikend je mimo, trije božično obarvani dnevi pa so bili seveda zaznamovani tudi v kulinaričnem smislu. Druženje ob hrani povezuje, praznične grižljaje pa bi zlahka označili tudi za obliko hedonizma. V preteklih dneh se je zato verjetno marsikomu zgodilo, da je pojedel preveč in pretiravanje s porcijami kasneje obžaloval. Se danes še vedno počutite obteženi? Poiskali smo nekaj rešitev, kako svojemu želodcu privoščiti počitek.

Pijte veliko vode

Po tem, ko ste zaužili preveč hrane, se počutite napihnjeni in verjetno si mislite, da v vašem trebuhu ni niti centimetra prostora več, ki bi ga lahko zapolnili. Kljub pomanjkanju prostornine pa priporočamo, da posežete po vodi in je popijete čim več. Dan pričnite s kozarcem tople tekočine z nekaj kapljicami limone, ritual pa nadaljujte čez dan. Kmalu se boste počutili bolje.

Pavza. Dobesedno!

Če ste v preteklih dneh pretiravali, je morda čas, da naredite odmor. In to dobesedno. Privoščite si celodnevni post ali pa se postite vsaj 14 ur. Na ta način boste telesu dali priložnost, da res razgradi staro zalogo in začne znova. Postenje je v zadnjem času izjemo priljubljeno v svetu nutricistov, saj ima na naše telo dokazano kar nekaj pozitivnih učinkov.

Vlaknine

Seveda ni nujno, da po prazničnih dneh prenehate jesti. Priporočamo pa, da posegate po lahkotnejših grižljajih, predvsem pa izbirate živila, ki so polna vlaknin. Velik del slavnostnih tradicionalnih jedi je z njimi namreč malce podhranjenih, vaša prebavila pa bodo pri prebavi bolj učinkovita, če jih boste zaužili čim več.

Zelišča

Lažji prebavi pa botrujejo tudi mnoge rešitve, ki rastejo v naravi. Mnoga zelišča imajo na črevo in želodec pomirjevali učinek. V kozarec vode zmešajte žličko prahu kurkume, da se znebite toksinov, ki ste jih zaužili med prazniki in pomirite prebavni trakt. Pomagala bo tudi žlička lanenih ali chia semen, ki jih namočite v vodi. Žvečenje peteršilja bo pomagalo pri čiščenju krvi, pri prebavi maščob pa tudi pitje čaja, predvsem zelenega.

Gibanje

Najboljši nasvet, da se boste počutili lažje, pa je seveda gibanje na svežem zraku. Nikar ne preživite zadnjih letošnjih dni na kavču pred televizijo, temveč se odpravite na sprehod, v hribe ali kam drugam, kjer boste fizično aktivni. Gibanje bo spodbudilo prebavo in vas odrešilo neprijetnega občutka napetosti.

Preberite še: Tedenski jedilnik: preprosta kosila med prazniki

Fotografija: PeopleImages/Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana