Odprta Kuhinja

Predlog kosila iz slovenskih restavraciji z Michelinovim priznanjem: gostilna Repovž

SLO., ŠENTJANŽ, 29.11.2O18, GOSTILNA REPOVŽ, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Odpri galerijo
A+   A-
Za štiri jedce, navdušene nad hrano, ki jo ponujajo v gostilni Repovž v Šentjanžu na Dolenjskem. Tako juhica postane polnovredni obrok.



Juhe obožujemo, a včasih se zalotimo, da je v loncu vedno nekaj že preveč ponavljajočega. Iz gostilne Repovž, ki so eni od devetih v novem Michelinovem vodniku, ki imajo oznako bib gourmand: pomeni dobro razmerje med kakovostjo jedi in ceno, so z nami delili recept, ki bo, verjamemo, tudi vam prinesel nov navdih za kuhanje kosil na žlico.

Kolerabna juha s krompirjevim raviolom



  • velika koleraba

  • 3 šalotke

  • muškatni orešček

  • 1 l zelenjavne jušne osnove

  • sol in poper

  • maslo ali olje

  • žlica sladke smetane

  • žlička ingverja


Krompirjevi ravioli

  • 0,5 kg krompirja

  • 3 dag masla

  • jajce

  • sol

  • po 9 dag ostre in gladke moke


Nadev

  • 4 šalotke

  • olje za peko


Priprava


1. Kolerabo narežemo na kockice. Šalotke narežemo na drobno in opražimo v ponvi na maslu, nato dodamo kolerabo in pražimo še nekaj minut, zalijemo z zelen­javno osnovo. Kuhamo pol ure.

2. Juho pretlačimo s paličnim mešalnikom in nato kuhamo še 10 minut. Po potrebi dolivamo vodo.

3. Solimo in dodamo začimbe: ingver, muškatni orešček in poper po okusu. Na koncu prilijemo še sladko smetano.

4. Raviol: najprej pripravimo krompirjevo testo. Cel krompir skuhamo in olupimo. Stisnemo ga skozi stiskalnik ali pretlačimo. Dodamo moko, jajce, maslo in sol ter zgnetemo testo.

5. Šalotko z lupino vred pečemo okoli 30 minut v pečici, razgreti na 180 stopinj. Nato jo olupimo in zmečkamo z vilicami ali zmeljemo.

6. Razvaljamo krompirjevo testo, nanj nabrizgamo šalotkin pire, oblikujemo 4 raviole in robove stisnemo z vilicami.

7. V ponvi segrejemo olje in raviole ocvremo do zlato rjave barve.

8. Serviramo: na vsak krožnik damo en raviol, lahko tudi nekaj svežih dišavnic in prilijemo juho.
Priporočamo še: TOP 3 osvežilne solate s kumarami

Fotografija: Dejan Javornik
Datum Objave: 24.6.2020 ob 08:06

Več iz te teme:

brezmesne jedijuhe in enolončnicejuharaviolikolerabaGostilna Repovž

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.