Prepleteni rogljički z lešniki in čokolado

Ti rogljički bolj spominjajo na prepletenke, kot jih najdemo predvsem v skandinavskih deželah: z lešniki in čokolado. Mogoče bi lahko potegnila vzporednico tudi z znamenito babko.

Ne vem, ali ima še kdo podobne izkušnje, ampak jaz električnemu mešalniku ne zaupam ravno stoodstotno: uporabim ga sicer na začetku mešanja, da se sestavine nekoliko povežejo in toliko, da testo začne odstopati od posode, potem pa je treba mesiti še ročno. Rogljički bodo tako boljši.

Po slikah, objavljenih na spletu, vidim, da ljudje pogosto dobijo rogljičke, ki so hrapavi ali pretrdi, in v tem primeru bi priporočila še ročno obdelavo testa, samo strojna ni dovolj. Mislim, da se najverjetneje sestavine drugačne povežejo, če je na delu tudi toplota rok. Saj ni treba veliko: nekaj minut, da postane testo zares gladko. Sicer pa se rezultati peke po istem receptu lahko razlikujejo zaradi drugačne velikosti jajc, pa kake druge moke, ki morda vpije več vode. Testo mora biti zares fino in gladko.

Sestavine (za 16 kosov)

Testo
– 600 g moke, tip 500
– 24 g kvasa, 2 jajci (L), 3 dl toplega mleka
– 2 žlici sladkorja (cca. 40 g), ½ žličke soli
– 70 g masla, sobne temperature

Nadev
– 200g mletih lešnikov
– 40–50 g sladkorja v prahu, žlica medu
– žlička bio limonine ali pomarančne lupinice
– 1,5 dl sladke smetane (za stepanje)
– 100 g temne čokolade, žlica masla, žlica ruma (ni obvezno)

Sijoča marmeladna glazura
– 2 žlici marelične marmelade (brez sadnih koščkov), 0,5 dl vode
– V 1 dl toplega mleka raztopimo žličko sladkorja in vanj nadrobimo kvas. Pustimo 10–15 minut, da se naredi kvasec.

Priprava

1. Moko presejemo oz. razrahljamo in v sredini naredimo jamico, v katero damo kvasec, preostalo mleko, maslo in razžvrkljani jajci, ob robu posode pa potresemo sol. Zamesimo gladko testo, ki ga preložimo v čisto posodo, pokrijemo s prozorno folijo in pustimo na toplem vzhajati 1–1,5 ure.

2. Pripravimo nadev. Mlete lešnike premešamo s sladkorjem v prahu in limonino oz. pomarančno lupinico. Smetano segrejemo skoraj do vretja in v vročo vmešamo natrgano čokolado, med in maslo. Na rahlem ognju mešamo, dokler ne dobimo enakomerno sijoče mešanice. Na koncu dodamo še rum, če želimo. Odstavimo, vroče prelijemo čez lešnike in dobro premešamo.

3. Vzhajano testo razdelimo na 4 enake dele. Enega vzamemo, druge do uporabe pokrijemo, da se ne izsušijo. Testo na pomokani delovni površini razvaljamo v pravokotnik, debel 2–3 mm in velik približno 30 x 25 cm. Premažemo ga s četrtino nadeva.

4. Nadevano testo zvijemo v dolg štrukelj (30 cm) in ga z ostrim nožem prerežemo po dolžini, nato pa še po širini. Dobimo 4 enake razpolovljene nadevane dele štruklja oz. trakove.

5. Vsakega zavrtimo kot sveder/vijak in oblikujemo v rogljič. Konca rogljiča stisnemo/zlepimo skupaj.

6. Tako ponovimo še s preostalim testom in nadevom. Prepletene nadevane rogljiče polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko, in jih pečemo v pečici, segreti na 180 stopinj, 15–20 minut.

7. Marmelado in vodo na zmernem ognju zavremo in mešamo, dokler se marmelada popolnoma ne raztopi. Z glazuro premažemo pečene rogljiče.

Recept in fotografija: Tamara Ružić/Gourmantica.si

Preberite še: To je razlog, zakaj morate vedno kuhati z leseno kuhalnico
Tamara Ružić
Tamara Ružić

Hej, vsi ljubitelji dobre kuhinje! sem Tamara, gurmantična strastna kuharica, vedno pripravljena na nove kuharske izzive. Uživam v pripravi vsakdanjih domačih jedi kot tudi malce nenavadnih kombinacij na krožniku, ki prijetno presenetijo naše brbončice. Pridružite se mi v mojem kuharskem kotičku gourmantica.si, kjer vam bom z neizmernim veseljem postregla in vas razvajala z raznimi kulinaričnimi dobrotami. www: http://www.gourmantica.si/

Objava še nima komentarja.

Comments are closed