Odprta Kuhinja

Preprost pistacijev kolač brez moke: le nekaj sestavin in že bomo uživali v biskvitu

Preprost pistacijev kolač brez moke: le nekaj sestavin, in že bomo uživali v biskvitu (Foto: Quanthem/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Pistacije so se tako razbohotile na družbenih omrežjih, da je zaradi njih letošnja pomlad čisto pastelno zelena; imamo recept, s katerim se lahko priključite trendu

Že res, da je na družbenih omrežjih vsako pomlad vse zeleno od špargljev, a danes pozornost (znova) usmerjamo v neko drugo sestavino, ki na krožnik tudi prinese to barvo. Ni dolgo tega, kar smo se prav na tem mestu začeli čuditi, kako moderna postaja pistacija in v kakšnih vse receptih jo lahko najdemo. Tudi drugim je očitno padla v oči, kajti v tem trenutku ta zanimivi orešček lahko mirno označimo za kralja instagrama. Ta trend se kar vali in vali: pistacijo najdemo v testeninah, sladoledu, jutranjih ovsenih kosmičih in vseh možnih različicah sladic tega sveta.

Zdi se, da so čez noč vse pekarne na svoje police poleg čokoladnih in marmeladnih rogljičev dodale še takšne s pistacijevim polnilom. Navadno smo si jih lahko privoščili samo v primeru, da smo na dolce far niente skočili k sosedom Italijanom. A lastnost globalizacije je seveda tudi širša dostopnost sestavin, družbena omrežja pa dober glas o priljubljenosti katere od njih v nekaj sekundah raznesejo po vsem svetu. In tako danes lahko tudi pri nas uživamo v takšnih in drugačnih specialitetah, ki vsebujejo pistacijo.

Kdo bi si mislil: menda pistacije, ki jih poznamo kot rastline toplih sredozemskih krajev, začenjajo saditi tudi Slovenci, ker nekateri kultivarji prenesejo naše zime. FOTO: Batuhan Toker/Getty Images
Kdo bi si mislil: menda pistacije, ki jih poznamo kot rastline toplih sredozemskih krajev, začenjajo saditi tudi Slovenci, ker nekateri kultivarji prenesejo naše zime. FOTO: Batuhan Toker/Getty Images

Nam, na primer, na da miru kolač, ki je zares preprost za pripravo in zato pravi prvi korak, če bi se kdo želel pridružiti temu slaščičarskemu trendu. Takšen biskvitek lahko postrežemo ob skodelici kave, lahko ga uporabimo za osnovo in iz njega naredimo marsikaj. Lahko ga napolnimo z malinovo marmelado, saj se maline in pistacije izjemno lepo ujamejo. Maline lahko zmešamo tudi v maskarponejevo kremo in kolač spremenimo v lahkotno poletno torto.

Ni pa jih malo, ki so pred takimi recepti tudi kar malo zadržani, češ, da so kalorijske bombe. Res je, vsi oreščki so zelo bogati z maščobami. Le malo ljudi pa ve, da je tudi med njimi kar velika razlika v »teži« – in pistacije so v resnici na spodnjem koncu kaloričnih vrednosti. Manj redilni so le še indijski oreščki. Kot zanimivost: največ maščob vsebujejo makadamijski oreški, za njimi pa so tam nekje v višavah tudi pekanski. Kožic, ki so pri marsikaterem oreščku rahlo grenke, pa se znebimo tako, da jih doma po potrebi znova rahlo popražimo. 

Rogljički v vseh oblikah so vse bolj zeleni: ta orešček se pojavlja kot nadev, kot dekoracija, celo v testu. FOTO: Juan Carlos Martinez De Maya/Getty Images
Rogljički v vseh oblikah so vse bolj zeleni: ta orešček se pojavlja kot nadev, kot dekoracija, celo v testu. FOTO: Juan Carlos Martinez De Maya/Getty Images

Pistacijev kolač brez moke

Dodatna prednost tega krepkega kolača je, da ne vsebuje žitne moke. Namesto te bomo dodali koruzno: to je idealno tudi za goste, ki se iz najrazličnejših razlogov izogibajo glutenu. Kolač ima teksturo korenčkovega, poleg tega pa je zelo nasiten. Zato naj vas majhne dimenzije ne zmotijo, saj bo že zelo tanek kos odlegel bolj kot marsikatera veliko večja sladica.

Za pekač s premerom okrog 15 cm.

  • 225 g drobno mletih pistacij (neslanih)
  • 115 g koruzne moke
  • 140 g sladkorja
  • 110 g masla, zmehčanega na sobno temperaturo
  • sok in lupinica 2 bio limet
  • 3 jajca
  • 10 g pecilnega praška
  • ščep soli

Priprava

  1. Pečico vključimo na 170 stopinj.
  2. V posodi pomešamo sladkor z naribano lupinico dveh bio limet. Dodamo kosme masla in z mencanjem dosežemo, da se vse sestavine enakomerno razporedijo in premešajo.
  3. Dodamo jajca, znova pomešamo.
  4. Koruzno moko pomešamo z mletimi pistacijami, pecilnim praškom in soljo, dodamo v posodo in vztrajamo z mešanjem, dokler ne dobimo goste in enakomerne mase.
  5. Preložimo v pekaček, ki smo ga dobro namastili ali obložili s papirjem za peko, ter pečemo približno 35 minut.

Priporočamo še: Testenine iz starega kruha: projekt, ki ga podpirajo največja kuharska imena, ta teden tudi v tej ljubljanski restavraciji

Datum Objave: 6.5.2024 ob 08:05

Več iz te teme:

sladicepistacijev kolačbrez moke

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.